07 Nisan 2011 15:00

Köylüler ölmediklerini ispatlamaya çalışıyor

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Döğer köyünde yaşayan köylülerin başına gelenler Türkiye’deki kamu idarelerinin nasıl işlediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.1915 Ermeni katliamından sonra şimdiki ismiyle Döğer köyüne ilk olarak 1955 yılında kadastro girdi. Ermeniler’den kalan arazile

Köylüler ölmediklerini ispatlamaya çalışıyor
Paylaş
Pınar Ural

1915 Ermeni katliamından sonra şimdiki ismiyle Döğer köyüne ilk olarak 1955 yılında kadastro girdi. Ermeniler’den kalan araziler köye yerleştirilen yurttaşlara dağıtıldı. Her aileye 80 dönüm arazi verilen köyde, 22 Aralık 2009 tarihinde tekrar kadastro girince, köylülerin ilk tapuları iptal edildi. Dicle Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından 24 Mayıs 2010’da ikinci kez verilen tapu kayıtlarında birçok köy sakini ile ilgili nüfus bilgileri yanlış ve eksik yazılırken, kimi köy sakinleri ise “ölü” olarak kayıtlara geçti.

DAVA AÇTILAR

 “Ölü” olarak kayıtlara geçen Mehmet Aslan, Sait Ceylan, Mehmet Hüseyin Tekin ve Mehmet Bıldırcı adlı köylüler, yaşadıklarını ispat etmek için hukuk mücadelesi veriyor. Yeni tapularda “ölü” olarak kayıtlara geçen köylüler, ilk iş olarak Dicle Nüfus Müdürlüğüne gitti. Nüfus müdürlüğünde yaptıkları araştırmada kayıtlarda herhangi bir sorunla karşılaşmayan köylüler, Dicle Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, Tapu Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Mehmet Aslan, kendisine ait arazileri yeğenlerine sattığını ve tapuları yeğenlerine devretmek isteyince, kayıtlara ölü olarak geçtiğini öğrendiğini belirtti. Dicle Tapu Sicil Müdürlüğünde kayıtlara ölü geçtiği için tapularını yeğenlerine devredemediğini belirten Aslan, Tapu Müdürlüğü hakkında dava açtığını ve şimdilerde Dicle Asliye Hukuk Mahkemesinde yaşadığını kanıtlamaya çalıştığını dile getirdi. Köy Muhtarı Şevket Tekin, 2009’da köylerine ikinci kez kadastro girdiğini belirterek, “Keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bunu düzeltmesi gereken merci tapu kadastrodur” dedi.

MÜDÜR EKSİKLİĞİ KABUL ETTİ

Dicle Tapu Sicil Müdürü, halkın kadastro ile tapu sicil müdürlüklerinin ayrımını yapamadığını belirterek, “Kayıtlara ölü işlemi yapan özel şirketlerdir. Özel şirketler işlerini biran önce bitirip, başka yere geçmek isterler. Bundan dolayı birçok hata yapmışlardır. Kadastro tarafından da yapılan hatalar var. Kayıtlara kimisi ölü olarak kayda geçtiği gibi kimisinin doğum tarihi, T.C. numarası yazılmamış. Bundan dolayı eksiklikler ve hatalar yapılmıştır. Ancak ilan safhası denilen bir şey var. 30 gün boyunca askıda ilan kalır. Bu süre içinde vatandaş itiraz ederse sorun çıkmaz” dedi.
(DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay Bölge’de 15 yeri sivillere yasakladı

SONRAKİ HABER

YGS ve liselilerin eylemleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa