11 Kasım 2018 13:39

Nazi karşıtı gösteriye binler katıldı

Almanya'nın Bielefeld kentinde Nazilerin yürüyüşüne karşı binlerce kişi polisin engellemesine rağmen bir araya geldi.

Fotoğraf: Selçuk Kozan/Evrensel

Paylaş

Selçuk Kozan

Nazizmi övme ve Yahudi soykırımını inkar etme suçlarından dolayı 2 yıl hapse mahkum olan Ursula Haverbeck’in doğum günü nedeniyle, Almanya çapında çağrı yapan yaklaşık 350 Nazi, Bielefeld’de polis koruması altında yürüdü. Nazilerin yürüyüşüne karşı binlerce kişi bir araya gelerek kentte eylem düzenledi.

KENT ABLUKAYA ALINDI

Günlerdir “Bielefeld Sağa karşı Birlik” sendikalar, partiler, demokratik kitle örgütleri ve bir çok inisiyatif de faşizme karşı sokaklara dökülme çağrısı yapmıştı. Polisin tüm engellemelerine rağmen binlerce kişi sokaklara döküldü.

Şehir merkezinin trafiğe ve yayalara kapatılması üzerine bir çok insan miting alanlarına giremedi. Şehir adeta olağanüstü hal ilanı gibiydi. Binden fazla polis, tomalar, panzer ve atlı polislerle şehrin bütün giriş çıkış noktaları polis tarafından ablukaya alındı. Tramvay ve otobüsler gün boyu çalışmadı. Merkeze giriş çıkışlar yasaklandığı için esnaflar dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı.

Bu ablukaya rağmen binlerce kişi Bielefeld’in değişik noktalarında bir araya gelerek protestoya devam etti. Yürüyüşe katılamayanlar evlerin balkonlarından yazdıkları dövizlerle ve sloganlarla Nazilere tepki gösterdi.

Bölge mahkemesine kadar yürüyen Naziler burada yaklaşık 2 saat süren bir miting yaptılar. Brackwede güzergahını kullanıp oradan trene güvenli bir şekilde bindirmek isteyen polis, yolu kapatan göstericilerden dolayı tekrar şehir merkezine doğru yürüttü. Merkezi istasyonda sona eren yürüyüş, polis eşliğinde trenlere bindirilen Naziler Bielefeld’den ayrıldılar.

YÜRÜYÜŞ NEDEN YASAKLANMADI?

Kentin abluka altına alınmasına yönelik eleştirilerle birlikte, yürüyüşün yasaklanması üzerine yapılan tartışmalara polisin verdiği cevap ise, “Yürüyüşün yasaklanması için bir sebebin olmadığı, son 10 eylem incelendiğinde herhangi bir suç unsuruna rastlamadıklarını söyleyerek, toplanma ve ifade özgürlüğü çerçevesinde korumak polisin görevidir” oldu.

POLİSİN TUTUMU PROTESTO EDİLDİ

Açık bir şekilde Nazi propagandası yapılmasına müsaade eden polise, Bielefeld’de bir çok kurum ve vatandaş büyük tepki gösterdi. Evlerine gitmekte bile zorlanan insanlar "Nazi propagandasına müsaade ederek binlerce insanın mağdur edilmesi anlaşılır gibi değil" diye tepkilerini dile getirdi. Yürüyüşün yasaklanmasını isteyen Bielefeld Belediye Başkanı Pit Claus’da eyleme katılarak bir konuşma yaptı. “Biz şehrimizde Nazi istemiyoruz. 100 farklı milliyet bir arada barış içinde yaşıyoruz. Bu birlikteliğimizi bozmaya izin vermeyeceğiz” dedi.

Polisin protesto eden göstericilere tahammülsüzlüğü zaman zaman arbede yaşanmasına neden oldu. Yaşanan küçük çaplı olaylardan dolayı 6 kişi gözaltına alındı. Saat 12:00’de başlayan gösteriler akşam saat 19:00’ da sona erdi.

Cuma günü  antifaşistler tarafından düzenlenen “Kristal Gece “ anma yürüyüşüne ise yaklaşık bin kişi katılmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta patlama: 2 asker yaşamını yitirdi, 1 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Antalya'da hortum çıktı, 1 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...