11 Kasım 2018 12:00

‘Sayıştay ve medya görevini yerine getirdi, sıra adalette’

CHP’li Gürsel Tekin, Sayıştay raporlarına ilişkin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sayıştay raporlarında ortaya çıkan bulguların, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık gibi birçok ciddi suça ilişkin şüphelere işaret ettiğini belirten Tekin, Sayıştay’ın ve medyanın görevini yerine getirdiğini, sıranın adalete geldiğini söyledi.

Sayıştay’ın belediyelere ilişkin hazırladığı 2017 Denetleme Raporlarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay raporlarının, İstanbul Büyükşekir Belediyesi ve İSKİ’nin kamu kaynakları açıkça yağmaladığını ortaya çıkardığını belirtti. Tekin verdiği önergede “Yoksulluk artarken iktidar yandaşları ranttan beslenerek hayatlarını sürdürmelerini kabul etmemiz mümkün değildir. Ortaya çıkan yolsuzluğun faturası ise yine halka ödetilmektedir. Sayıştay raporlarına açıkça yansıyan bu yolsuzlukların hesabı verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

TEKİN’DEN İSTANBUL SORULARI

“Kamusal görev üstlenen belediye yönetimlerinin, hesap verilebilirlik ilkesi gereği, vatandaştan toplanan her kuruş verginin hesabını vatandaşa vermek zorunda oldukları açıktır” diyen Tekin şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

■ Kamu malı sayılan belediye taşınmazları üzerinde fuzuli şagil konumundan yararlanan 3.kişiler kimlerdir? Kamu zararına sebebiyet veren belediye yetkilileri ile görevliler hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır?

■ Bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi için bu konuda sebebiyet verilen kamu zararı miktarı ne kadardır? Vergi tahakkuku ile tahsilatı yapılmayan mükelleflerin unvan/isimleri nelerdir?

■ AKP Hükümetinin en üst yetkilisince “İstanbul’a ihanet ettik” itirafına dayanak olan düzenli kentleşmeyi, gecekondulaşmayı önleyici bu bulgudaki harcama kalemleri nerelere yapılmıştır?

■ Cumhurbaşkanlığı yetkisi kullanan belediye başkanının indirim yaptığı hizmetler hangileridir? Hizmetlerden tüm İstanbullular yerine indirimli yararlandırılanlar kimlerdir?

■ Belediye şirketlerince ihalesiz devir yapılan her kalemde üçüncü kişilerin listesi ile kiralama bedelleri nedir?

■ Belediyece mevzuata aykırı şekilde kamu kurumu niteliği taşımayan BEDAŞ ve AYEDAŞ şirketlerine taşınmaz tahsisi yapan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır? Varsa tahsislere ilişkin meclis kararlarının tarih ve sayısı ile bedelleri nelerdir? Bu tahsisler bugün itibarıyla iptal edilmiş midir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mecliste bu hafta bütçe mesaisi sürecek

SONRAKİ HABER

Amsterdam’da binlerce işçi eşit haklar için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...