11 Kasım 2018 10:58
Son Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2018 13:26

Hayvan hakları savunucuları eylem yaptı

Meclis’e gelmesi beklenen hayvan hakları tasarısına karşı Türkiye'nin pek çok yerinde açıklama yapan hayvan hakları savunucuları taleplerini sıraladı.

Fotoğraf: İsmet Akyol/Evrensel

Paylaş

Meclis’e gelmesi beklenen hayvan hakları tasarısıyla ilgili olarak hayvan hakları savunucuları Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun çağrısıyla eş zamanlı olarak Türkiye genelinde eylemler yapıldı.

Ankara'da sahipsiz hayvanlar için hazırlanan 'Hayvan haklarını koruma kanun tasarısı'nın maddelerini protesto ederek bir açıklama yapıldı.

Çok sayıda hayvan hakları savunucusunun katıldığı eylemde 'Katliam yasa tasarısını istemiyoruz', 'Can dostlarımızı ölüm ve sürgüne göndermeyeceğiz', 'Sokak hayvanı mahalle sakinidir', 'Hayvanları katledecek yasaya hayır' dövizleri yer aldı.

'KATLİAM, SÜRGÜN VE ÖLÜM İÇEREN MADDELER KOYDULAR'

Delegasyon adına konuşan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Ankara Temsilcisi Haydar Özkan, "Tarım Orman Bakanlığı bürokratları, sahipsiz hayvanlar için katliam, sürgün ve ölüm içeren maddeleri koydukları kanun tasarısını kapalı kapılar ardında ve STK'lardan gizli olarak hazırlamaktadırlar. Bu süreçte, 300'e yakın hayvan hakları grup, platform, ve STK bir araya gelerek Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu 'nu oluşturduk. Biz hayvan hakları savunucuları, can vereceğiz ama canlarımızı vermeyeceğiz. Can dostlarımızı, esarete, sürgüne, ölüme göndermelerine izin vermeyeceğiz" dedi. 

'STK'LARIN GÖRÜŞLERİ ALINARAK HAZIRLANMALI'

Zonguldak Çaycuma Cumhuriyet Meydanında yapılan eylemde konuşan Gökhan Kazan ise sahipsiz hayvanlar için katliam, sürgün ve ölüm içeren maddelerin konulduğu kanun tasarısına hayır demek için bir araya geldiklerini söyledi.

Gökhan Kazan, hayvan hakları savunucularının öncelik verdiği talepleri şöyle sıraladı:

■ Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı. 
■ Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı. 
■ Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın idari yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK'ya göre ceza kapsamına alınmalıdır.
■ Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuvarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl sureyle yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır.
■ Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AİHM kararı, akademisyen davalarına emsal olabilir

SONRAKİ HABER

Bahçeli'den af açıklaması: Meclise teklifi verdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...