11 Kasım 2018 10:51

'Kimse bunu rutin bir seçim olarak ele almasın'

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Kadınlardan korkuyorlar. Kadının siyasetinden, direniş kararlılığından korkuyorlar.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Partisinin Kadın Meclisi toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, açlık grevine başlayan partili vekilleri Leyla Güven’in eylemini sahiplendiklerini söyledi. Buldan, “Çünkü tecrit, aynı zamanda kadın özgürlüğüne yönelik bir tecrittir. Bizler tecridi kadınlarla yıkacağız” dedi. “Kimse bunu rutin bir seçim olarak ele almasın” diyerek martta yapılacak seçimlere ilişkin de konuşan Buldan, yerel seçimlerde kayyımları yıkacaklarını ve o koltuklara kadınların oturacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ve yerel seçimler gündemiyle bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı. 7 Kasım’da açlık grevine giren tutuklu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemini sahiplendiklerini belirten Buldan, “Kadın iradesini, bu yolla teslim alamadılar ve alamayacaklarını da iyi biliyorlar. Esas olan mekan değildir, yoldur, hedeflerimizdir. Biz bu yolu zindanlarda, sokaklarda, Mecliste de yürüyeceğiz” dedi.

‘KADINLAR BİR ARAYA GELMELİ’

MA'nın haberine göre Buldan adil yargılama hakkı ve cezaevindeki tecride dair açlık grevine giren hakkari Milletvekili Leyla Güven için de şöyle dedi: “Ailesi, avukatları ve siyasi heyetlerle görüştürülmediği, rehine olarak tutulduğu bu dönemde, Leyla Güven’in büyük bir inanç ve direnişle başlattığı bu eylemi selamlıyoruz. Bundan sonra daha çok, daha güçlü bir şekilde bütün eylem ve etkinliklerimizde tecride karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Çünkü tecrit, aynı zamanda kadın özgürlüğüne yönelik bir tecrittir. Bizler tecridi kadınlarla yıkacağız.”

AKP hükümetinin 16 yıllık iktidarı boyunca kadın kazanımlarına dönük saldırıların olduğunu vurgulayan Buldan, “Çünkü kadınlardan korkuyorlar. Kadının siyasetinden, direniş kararlılığından korkuyorlar. Tek adam erkek rejimi çok iyi biliyor ki onları durduracak tek güç kadınlardır. Bu yüzden kadın kurumları kayyımlar tarafından kapatıldı, eşbaşkanlık sistemimiz yok sayıldı” ifadelerini kullandı.

‘KADIN İTTİFAKI ZAFERLE ÇIKACAK’

Kadınların “tek adam rejimine” karşı bir araya gelmesi açısından seçimlerin bir vesile olduğunu belirten Buldan, bu kapsamda yerel seçimlerin önemine dikkat çekti. Buldan, “Katıldığımız bütün seçimlerden bu erkek rejimine kadınların restinin çıktığını da biliyoruz. 24 Haziran seçimlerinde buna tanıklık ettik. Kadın ittifakı dedik ve bununla kazandık. Kadın ittifakının buradaki başarısının altını çizmek istiyorum. Önümüzde 31 Mart yerel seçimleri var. Güçlü kadın katılımı ve güçlü kadın aday sayısıyla seçimlere hazırlanıyoruz. Kimse bunu rutin bir seçim olarak ele almasın. Kadınların, yerelden iktidara yürüyeceği bir seçim olacaktır. Kadın ittifakı, kadın iradesini sandıklardan zaferle çıkaracak” diye konuştu.

‘KAYYIMLAR GİDECEK’

Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelere atanan kayyımların icraatlarına da değinen Buldan, şunları kaydetti: “Kadınlar kentlerini de kendilerini de yönetecek. Kayyımların atandıkları günden itibaren en fazla kadın kurumlarını kapattıklarını biliyoruz. Kürtlerin değerlerine de saldırdılar, yerle bir etmeye çalıştılar. Söz veriyoruz, kayyımlar kadınların eliyle gidecek ve o koltuklara kadınlar oturacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri 'sakıncalı hekim' yasasına karşı eylemde

SONRAKİ HABER

AİHM kararı, akademisyen davalarına emsal olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...