11 Kasım 2018 10:43

Sağlık emekçileri 'sakıncalı hekim' yasasına karşı eylemde

TTB ve SES, ihraç edilen hekimlerin özel hastanelerde çalışmasını engelleyen yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ankara Kuğulu Park’ta gerçekleştirdikleri eylemde, ihraç edilen hekimlerin özel hastanelerde çalışmasını engelleyen yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Eyleme, CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, EMEP Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, KESK MYK üyeleri ve Ankara Şubeler Platformu, Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı İlker Cebeci,  TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da katıldı.

‘HER TÜRLÜ HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ’

Burada konuşan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, yıllardır sağlıkta şiddeti önleyecek bir yasa tasarısı beklerken karşılarında 44 maddelik bir torba yasa bulduklarını ifade ederek yalnızca bir maddede sağlıkta şiddet sorununa değinildiğini söyledi. Adıyaman, OHAL’in kaldırılmasının ardından KHK ile ihraç edilen veya güvenlik soruşturması nedeniyle mesleklerini yapmaları ve eğitim hakları engellenen hekimlerin mesleklerine dönmelerini bekledikleri esnada torba yasadaki 5. Madde ile karşılaştıklarını dile getirdi. Bu maddenin çok can yakıcı bir madde olduğunu ifade eden Adıyaman, “Biz demokratikleşme beklerken, eğitim ve çalışma hakları elinden alınan arkadaşlarımızın dönmelerini beklerken daha zalim bir tasarıyla karşılaştık” diye konuştu. Adıyaman, hekimleri açlıkla terbiye etmeyi hedefleyen yasa tasarısı çekilene kadar her türlü haklarını kullanacaklarını ifade etti.

‘TORBADAN EMEKÇİLERE SALDIRI YASALARI ÇIKTI’

SES Genel Başkanı Gönül Erden, ülkenin dört bir yanından gelen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kendilerine yaşatılmaya çalışılan hukuksuzluğa karşı bir arada olduklarını vurgulayarak tepkilerini dile getirdiklerini söyledi. 30 Ekim günü 6 AKP’li milletvekili tarafından “müjde” denilerek Meclis’e getirilen torba yasanın sağlık ve sosyal hizmet emekçileri açısından müjde anlamına gelmediğini belirten Erden, “Ama biz müjdeyi de torba yasaları da çok iyi bildiğimiz için ne çıkacağını tahmin ediyorduk. Torbadan sağlık emekçilerine yeni saldırı yasaları çıktı, çalışma hakkımıza yasak, eğitim hakkımıza engel çıktı” dedi. Erden, darbe girişiminin ardından KHK’ler ile onbinlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin işinden atıldığını belirterek bugün gelinen noktada ise kendilerine açlığın ve ölümün dayatıldığını dile getirdi. Hazırlanan tasarının Anayasa’ya, sosyal devlet uygulamalarına ve insan haklarına aykırı bir düzenleme olduğunun altını çizen Erden, “Komisyondan hukuksuzca geçirdiniz ama Meclis’te bu hatanızdan vazgeçin diyoruz. Bu yasa meclisten geri çekilinceye kadar bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Yaşamak ve yaşatmak için and içmiş bir mesleğin mensupları olarak kararlılıkla bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Osman Sınav setlerdeki ağır çalışma koşullarını savundu

SONRAKİ HABER

'Kimse bunu rutin bir seçim olarak ele almasın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...