11 Kasım 2018 10:31

‘Tüfek çocukların elinde ölüm oyuncağı oldu’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Son 2 ayda 3 gencimiz, internetten alınan silahla öldürüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara’da 3 Ekim’de liseli iki genç internetten aldıkları pompalı tüfekle pakta oynarken bir kadını yaralamış, gençlerden biri arkadaşını öldürdükten sonra kendine de vurarak hayatını kaybetmişti. İstanbul’da da 14 yaşındaki bir genç internetten sipariş ettiği tüfekle aynı yaştaki başka bir genci vurarak öldürdü. Yaşanan son ölümler ise bireysel silahlanmanın geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireysel silahlanmanın arttığı Türkiye’de bu olumsuz tabloyu defalarca kez TBMM’de gündeme getirmelerine rağmen, iktidarın konuya duyarsız kalmasını eleştirdi. Gürer, “Son 2 ayda 3 gencimiz, internetten alınan silahla öldürüldü. Kanun tekliflerimiz, meclis araştırma önergelerimiz mecliste değerlendirilerek gereken önlemler alınmış olsaydı, belki bu  olaylar yaşanmamış olacaktı” dedi.

MERMİ SAYISI HANGİ GEREKÇEYLE ARTIRILDI?

Gürer, “İçişleri Bakanı ruhsatlı silah için mermi sayısını 200’den 1000’e daha bu yıl çıkardı. Bu kadar mermi için başvuran şahıs, ruhsatlı silah için mermi alınabiliyor hatta bir ilden alan gidip diğer ilden de alıyor. Bir yılda 1000 mermi nerede kullanılacak? Bu mermilerin ithal edildiği de söyleniyor. Sordum ama yanıt gelmedi. Ne kadar mermi, nereden ithal ediliyor? Yerli üretim yetmiyor mu? Mermilerin kullanacağı yer neresi? Düğün, eğlence olmadı yol boyu trafik ya da kent levhalarını kurşunlamak adete döndü. Düğünde silah atılması genelge ile yasaklandı. İyi de bu mermilerin sayısı neden artırıldı? Nerede, ne amaçla mermi kullanılacak? Tüfek ediniminin yanında silahlanma olağanlaştı. Bu gidiş iyi gidiş değil” dedi.

‘AKP İKTİDARI BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR KONUYU DİKKATE ALMALIDIR’

Gürer, bireysel silahlanma oranının her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, “Bireysel silahlanma 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28 artarken, son üç yıldaki artış yüzde 68’i buldu. 2015 ve 2017 yılları arasında bireysel silahlanmayla ilgili 3 bin 494 olay yaşandı, 2 bin 187 kişi hayatını kaybetti. TBMM’de bu konunun ele alınması için Meclis araştırma önergesi verdim, bu konuda önlemlerin alınması gerektiğini belirttim. AKP iktidarı böylesine önemli bir konuyu dikkate almalıdır. İktidar, ülkenin Teksas’a dönmesine göz yumamaz” dedi.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Öz İplik-İş mücadeleci işçileri kullanıp atıyor’

SONRAKİ HABER

Osman Sınav setlerdeki ağır çalışma koşullarını savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...