11 Kasım 2018 09:30

Tüm Köy Sen’den tepki: Çarşamba’da tarım arazilerine dokunmayın

Türkiye’nin en önemli tarım arazisine sahip Samsun’un Çarşamba Ovasının sanayi bölgesi kapsamına alınmak istenmesine Tüm Köy Sen tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Köy Sen Genel Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Samsun Valiliğinde 10.08.2018 ve 05.11.2018 tarihinde yapılan toplantılarda gündeme gelen Çarşamba Ovası’nın OSB alanı kapsamına alınması önerilerinin üretici köylülere yönelik bir saldırı olduğunu dile getirdi.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan yaptığı açıklamada, “Samsun’a yeni bir organize sanayi bölgesi kazandırmak istiyorlarmış. Hemen en kolay ulaşılabilirliği ve kârlılığı olan yerlere göz dikiyorlar. Yılların oluşturduğu alüvyonlu arazi olan Çarşamba Ovası sermaye grupları tarafından sanayi bölgesi olarak değiştirilmesini istiyor. İstiyorlar ama üretici köylü ne yapacak, ülkenin tarım alanlarının yok edilmesinin zararını kimler çekecek umurlarında değil” dedi.

TARIM CAN DAMARIMIZ

Sanayicilerin, “Sanayi altyapısının geliştirilmesi ve düzenli bir sanayileşmenin sağlanması için, havaalanından sonra Yeşilırmak’a kadar olan bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilmesi ile yatırımların ve istihdamın önü açılmış olacaktır. Lojistik olanaklardan uzak iç bölgelere yatırımcıların yönlendirilmesi gerçekçi olmamaktadır” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Turan, devam etti: “Sanayici kârına kâr katmak için elinden gelini yapıyor. Oysa tarım bir ülke için vazgeçilmezdir. Hele Çarşamba Ovası 1. derecede tarım arazisi özelliği taşıyor. Toprağa ne ekerseniz, dikerseniz hemen yeşeriyor. Fındık, sebze, pirinç başta olmak üzere bölgenin tarım havzası özelliği taşıyan bir alanı sanayi bölgesi yapılmak istenmesi kabul edilemez.”

ÇARŞAMBA-TERME YOK EDİLİR

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Turan, “Çarşamba Ovasının sanayi bölgesi olarak ilan edilmesi sonucunda yalnızca Çarşamba’nın değil, Terme, Tekkeköy başta olmak üzere diğer ilçeler, hatta Ordu’nun Ünye ilçesi de etkilenecek. Tüm Köy Sen olarak sanayiye karşı değiliz. Ancak tarım alanları da istihdam alanlarıdır ve korunması gerekir. Sanayi bölgeleri için tarım alanları dışında atıl alanlar kullanılmalıdır. Maden aramaları, HES, taş ocakları, termik ve nükleer santrallerle yok edilen tarım arazilerine bir de sanayi bölgeleri eklenmek istenmektedir. Kabul edilemez” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen işçiler: Paramızı almak için gittik, darbedildik

SONRAKİ HABER

İş kazası geçirdi, patron ilgilenmedi, ailesinin hayatı değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...