11 Kasım 2018 09:03

Vergi cenneti ülkelerin listesi neden yayınlanmıyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: Vergi cenneti ülkeleri listesi yayınlanmadığı için milyarlarca lira kayıp.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2006 yılında yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre, vergi cenneti ülkeleri listesinin ilan edilmesi gerektiğini belirterek, liste yayınlanmadığı için milyarlarca lira kayıp olduğunu bildirdi.

Erdoğdu yaptığı açıklamada, söz konusu düzenlemeye göre, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen vergi cenneti ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara yapılan her türlü ödemeler üzerinden yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yasanın amir hükmü olmasına rağmen, Bakanlar Kurulu 12 yıldır vergi cenneti ülkeleri ilan etmediği için devletin milyarlarca liralık vergi geliri kaybımız var. Hükümet ısrarla bu düzenlemeyi yapmaktan kaçınıyor. Büyük bir ekonomik krizin içinde bulunduğumuz şu günlerde, vergileri artırarak dar gelirli kesimi daha da ezmek yerine, bu ülkelerde iş yapan şirketlerden yasanın getirdiği vergiyi kesmek çok daha adil.”

Vergi cennetlerinde genellikle, kendi ülkelerinde vergi ödemek istemeyen, yasadışı kaynaklardan sağladıkları kazançları gizleyen, kara para aklayan, şeffaflıktan korkan ve verilemeyecek bir hesabı bulunan kimselerin yatırım ve işlem yaptığını anlatan Erdoğdu, “Asıl sorgulanması gereken, ülkenin içinde bulunduğu büyük ekonomik krize rağmen hükümetin bu listeyi yayınlamayı hiç gündeme getirmemesi. Panama Papers’ta ya da Man adalarında devleti yönetenlerin yakınlarının bulunması mı bu listenin yayınlamasına engel oluyor?​” diye sordu. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır’

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen işçiler: Paramızı almak için gittik, darbedildik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...