11 Kasım 2018 04:01
Son Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2018 16:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'te Trump ve Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'da ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşüp sohbet etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Fransa'nın başkenti Paris'te, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un davetlisi olarak Birinci Dünya Savaşı'nı sonlandıran Ateşkes Anlaşması'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere katılmak üzere Paris'e gitti.

Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aralarında bulunduğu altmıştan fazla lider katıldı.

Eroğan, Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı'nda düzenlenen anma törenine katıldı. 

Törende konuşan Macron, "100 yıl önce 11 Kasım 1918'de, sabah saat 11.00 itibarıyla Fransa'nın tamamında olduğu gibi Paris'te günlerce borular ve çanlar çaldı. Bu, uzun ve korku dolu dört yıl boyunca devam eden ölümcül çatışmaların sonuydu" dedi. Macron, konuşmasında "Gelin, birbirimize korku salmak yerine umut inşa edelim" dedi.

AA'nın aktardığına göre Şanzelize Caddesi'nde düzenlenen tören sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir süre sohbet etti.

PUTİN: ORTAK AVRUPA ORDUSU, ÇOK KUTUPLU DÜNYA DÜZENİNİ PEKİŞTİRİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurulmasını önerdiği ortak Avrupa ordusu ile konuştu. Putin ordunun çok kutuplu dünya düzenini pekiştirmeye katkı sunacağını belirtti.

Sputnik'in haberine göre Putin, Russia Today (RT) France'a demeç verdi. Trump'la henüz buluşma fırsatı bulamadığını, fırsat doğması halinde kısa bir görüşme yapabileceklerini kaydeden Putin, Macron'un ortak Avrupa ordusu önerisiyle ilgili açıklamalar yaptı.

Putin, "Avrupa, büyük bir ekonomik oluşum, kapsamlı ekonomik birlik ve Avrupalıların bağımsız, kendilerine yetecek güçte, savunma ve güvenlik alanında egemen olmak istemesi son derece doğal. Bu bakımdan, ortak Avrupa ordusu çok kutuplu dünya düzeninin pekiştirilmesine katkı sunacak" dedi.

'TRUMP'LA G20 ZİRVESİNDE GÖRÜŞEBİLİRİZ'

Trump'la görüşüp görüşmeyecekleri sorusu üzerine Putin, Trump'la G20 zirvesinde ya da daha sonra buluşabileceklerini, ABD tarafıyla diyaloğa hazır olduklarını belirtti. Putin, "Hem onlar hem de biz bunu istiyoruz. Ancak üst düzeyde ya da en üst düzeyde diyalogdan daha önemlisi, uzmanlar düzeyinde diyalog kurulmasıdır. Umarım, bu tam kapsamlı diyalog süreci yeniden başlar. Biz buna hazırız. Zaten Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmeyi planlayan biz değil, ABD tarafı" diye konuştu.

FRANSA'DA TRUMP PROTESTO EDİLDİ

Savaş karşıtı yaklaşık 50 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan kolektif üyeleri, Trump'ın "dünya barışını tehlikeye atan" uygulamalarını protesto etti.

AA'nın aktardığına göre Republique Meydanı'ndaki yoğun yağışa rağmen binlerce kişinin eyleme katıldığı açıklanırken, "Trump savaş demektir", "Savaşa ve şiddete hayır" ve "Barışı savunalım" şeklinde dövizler taşındı. Başkentin değişik bölgelerinde de Trump karşıtı grupların yürüdüğü öğrenildi.

ABD Başkanı Trump, öğleden önce törenlerin düzenlendiği Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı'na doğru aracıyla ilerlerken, Femen grubu üyesi 2 kişinin protestosu ile karşılaşmıştı.

ERDOĞAN: AB'YE TAM ÜYELİK HEDEFİMİZ DEVAM EDİYOR

Öte yandan Erdoğan, Fransız Le Figaro gazetesine bir makale yazdı.  Erdoğan makalede, "AB'ye tam üyelik hedefimiz devam ediyor. Ortadoğu'da demokratik iradeleri destekliyoruz derken "Bölgemizde yeni Sykes-Picot paylaşımlarının yapılmasına itiraz etmek veya DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele etmek, tam olarak komşularımıza gösterdiğimiz bu saygının ve aralarında bulunduğumuz Avrupa milletlerinin güvenliğinin gereğidir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye saatiyle 15.30'da Paris'ten ayrıldı.

TRUMP ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, dün Macron tarafından devlet, hükümet ve uluslararası kuruluş başkanları ile eşleri onuruna verilen akşam yemeğinde bir süre sohbet etti.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada Erdoğan ve Trump'ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili görüştüğü bildirildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da silahlı kavgada 2 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Parkta tüfekle kuş avlayan şahıs aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...