10 Kasım 2018 12:41

HDP’den ‘HDP-AKP müzakeresi’ iddiasına yanıt: Aynaya bakın  

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç 'HDP, AKP ile görüşüyor' iddialarına yanıt verdi: Bunu söyleyenler aynaya baksın. Çöktürme planı karşısında diz çökmedik.

Saruhan Oluç (Fotoğraf: HDP)

Paylaş

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, AKP ile HDP’nin müzakere yaptığı şeklindeki iddialarına yanıt verdi: “AKP ile müzakere yaptığımızı söyleyenler ayna baksın.” Kobanê’ye yönelik saldırılara tepki gösteren Oluç, Kobanê ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin iki gün süren Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası HDP Genel Merkez Binası’nda basın açıklaması yaptı. HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul hakkında verilen 2 yıl 6 aylık cezaya tepki gösteren Oluç, yargının yasama hakkı üzerindeki baskısının sürmekte olduğunu kaydetti. 

LEYLA GÜVEN’LE DAYANIŞMA SÜRECEK 

Oluç, Hakkari Milletvekilli Leyla Güven’in tutuklu durumuna dikkat çekti. Kelepçe dayatmasını kabul etmediği için duruşmaya götürülmeyen Leyla Güven’nin süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamasını da değerlendiren Oluç, “İmralı’daki tecridin Kürt halkına yönelik bir tecrit olduğunu bilen bir kişidir. Bu durumun değişmesi için kendi kişisel kararı ile açlık grevine başlamıştır. Son derece ağır bir yükü tek başına üstlenmiştir. Bizler bu yükün sadece Leyla Güven tarafından üstlenilmesini büyük bir haksızlık olduğunun farkındayız ancak kendi kişisel kararını elbette saygı ile karşılıyoruz. Cezaevi dışında hem hukuki hem de uluslararası alanda gereken desteği sunacağımızı ifade etmek istiyoruz” ifadelerine kullandı. Oluç, hasta tutuklu 85 yaşındaki Sise Bingöl’ün 8 gün boyunca kaldığı hastaneden taburcu edilip tekrardan cezaevine götürülmesini intikam amaçlı olduğuna vurgu yaptı. 

‘KAYYIM RAPORLARIMIZI TAMAMLADIK’

Kayyımlar hakkında hazırladıkları raporlara ilişkin de konuşan Oluç, “Sayıştay raporlarında kayyımların hangi hukuksuzluk ve yolsuzlukları yaptıkları belgelendi. Kayyımların atandıkları yerlerde kendi ailelerine ve AKP yandaşlarına hangi hileli yollarla yardım ettikleri ve onları nemalandırdıkları açığa çıktı. Bu raporların her birini hukuki yollardan hesap sorulması için çalışacağız” ifadelerini kullandı. AKP iktidarının AKP-MHP ittifakının Kürt halkına yolsuzluk, acı ve züllümden başka bir olmadığını anlatan Oluç, “Kayyım politikalarının halk tarafından asla benimsenmiyor. Sizde bunun farkındasınız ve bunun üstünü örnek için uğraşıyorsunuz” diye konuştu.

‘GİZLİ MÜZAKERE' İDDİASI

HDP’nin AKP ile müzakere yaptığına dair iddialara tepki gösteren Oluç şu ifadelerle yanıt verdi: “Bizim AKP ile gizli müzakere yürüttüğümüzü söyleyenler aynaya baksın. Bizim bugün çeşitli çevrelerde AKP ile müzakere yürüttüğümüzü ifade edenler oluyor. Çöktürme planı karşısında diz çökmedik boyun eğmedik halkın onuru ile buna direndik. Bizim gizli görüşme yaptığımızı söyleyenlere diyoruz ki, evinizdeki aynaya bakın karşınızda kimi görüyorsanız onlar gizli görüşme yapıyor. Biz açık ve şeffaf politikamıza devam ediyoruz, bundan da asla vazgeçmeyeceğiz.” 

‘KOBANÊ’YE SALDIRI DEĞİL, İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ’ 

Türk Silahlı Kuvvetlerin Suriye’nin kuzeyinde bulanan Kobanê’ye yönelik yaptığı obüs atışlarıyla ilgili de konuşan Oluç, “Kuzey Suriye’ye yönelik saldırılar demokratik bir Suriye’nin gerçekleşmemesi içindir. Kobanê’ye yönelik saldırılar bu yönlü saldırılardır. Ya IŞİD’i yeniden üretmenin ya da el Kaidenin yeniden mevzi kazanmasına yöneliktir. Bu kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı. AKP’nin dış politikasının fiyasko ile sonuçlandığını anlatan Oluç şunları söyledi: “Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdit ve saldırı söz konusu değildir. Farklı halkların bir arada barış içinde yaşaması açısından yapılması gereken Suriye’ye saldırmak değil, orasıyla ticari, kültürel insani ilişkilerin geliştirilmesi için adım atmaktır. Bakın Afrin’de yapılanlar bunu çok net bize gösteriyor. Bugün uluslararası alanda da konuşulmaya başlanan raporlar neye işaret ediyor. Çetelerin kadınları nasıl kaçırdığını gösteriyor. Çetelerin Afrin’i nasıl talan ettiğine işaret ediyor. Zeytin talanı bunun göstergesidir.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

İhracatçıya ‘destek’ 2 milyar lirayı aşacak

SONRAKİ HABER

Hatay'da çocuk işçi göçük altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...