10 Kasım 2018 12:35

İhracatçıya ‘destek’ 2 milyar lirayı aşacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ihracata yönelik devlet destekleriyle ilgili konuştu.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA

Paylaş

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlığın 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda ihracata yönelik devlet destekleri hakkında bilgi verdi.

Pekcan, şunları kaydetti: Bakanlığımızca, KOBİ düzeyinden başlayıp kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza, bu yıl 2 milyar 34 milyon lira civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Bu destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışı fuarlar, ticaret ve alım heyetleri, markalaşma ve tasarım gibi Türkiye’nin ihracat potansiyeline direkt katkı sağlayacak olan alanlarda veriyoruz. Kümelenme esasına dayalı olarak geliştirilen UR-GE Projesi kapsamında halen 188 proje destekleniyor. Bu desteklerden 8 bin 232 firma faydalandı. 2018 yılında 6 bin 273 firmamızın 11 bin 770 yurt dışı fuar destek başvurusu sonuçlandırıldı.

YABANCI SERMAYE TEŞVİKLE GELİYOR

Doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin bir soru üzerine Pekcan, Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımların serbest olduğunu hatırlatarak, “Yabancı sermayeyi ülkemize davet ederken ‘Gelin ama size teşvik veremiyoruz’ diyemiyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak uluslararası platformlarda Türkiye’ye yatırımcı davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

356 FİRMA KONKORDATO İLAN ETTİ

Son günlerde artan konkordato ilanlarını değerlendiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugüne kadar 356 firmanın konkordato ilan ettiğini bildirdi. Pekcan hem alacaklıyı hem de borçluyu koruyan bir taslak üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Konkordato da Adalet Bakanlığının takip ettiği bir proje. Adalet Bakanlığına biz de bakanlık olarak görüş veriyoruz ve hem borçluyu hem alacaklıyı koruyucu bir taslak üzerinde çalışılıyor ama şu ana kadar konkordato ilan eden firma sayımız 356. İstanbul’da 132, Ankara’da 50, İzmir’de 27, Kocaeli’nde 26, Bursa 13, Hatay 11, Mersin 9, diğer iller 88 olmak üzere toplam 356 firmamız bulunmaktadır” diye konuştu.

PATRONLAR TEŞVİK İSTİYOR

Ekim ayında 1.6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olma unvanını koruyan kimya sanayi, hem yatırım hem de cirosal anlamda ölçek büyütmek için özel teşvik istiyor. Uluslararası Kimya Fuarları konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektör Konseyi Üyesi Murat Akyüz, “Kimya sektörünün en büyük sorunlarından biri arazi yatırımı. Bankalar 10 milyon dolar yatırım yaptığınız araziyi, 3 milyon dolar sayıyor. Öncelikle bu araziler makul bir şekilde fiyatlandırılmalı ve sektöre, firmaya özel teşvik sistemi oluşturulmalı” dedi. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

'Yasa teklifi, hekimlere şiddetin başlangıcı olacak'

SONRAKİ HABER

HDP’den ‘HDP-AKP müzakeresi’ iddiasına yanıt: Aynaya bakın  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...