10 Kasım 2018 10:47

'Hasta mahpus Hakan Erbilek serbest bırakılsın'

İHD'nin hasta tutukluların serbest bırakılması için yaptığı F Oturumu'nun, 346. hafta eylemi engellenirken açıklama İHD binası önünde yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen F Oturumu’nun 346’ncı hafta eylemi polis tarafından engellendi. Polisin engeli üzerine açıklama, İHD şube binası önünde yapıldı. İHD’nin penceresine İngilizce ve Türkçe olarak “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”  pankartı asılırken, eylemde hasta mahpus Hakan Erbilek’in durumuna dikkat çekti.

Cezaevlerinde geçmişten bu yana darbeler, OHAL, kanunlar ve genelgelere dayanarak birçok insan hakkının ihlal edildiğini söyleyen İHD Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, hasta mahpusların en temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını belirtti. Cezaevlerinin devletin tasarruf alanı haline getirildiğini dile getiren Onaran, mahpuslara ağrı kesicilerin tane ile verildiğini, zorunlu olarak verilmesi gereken ilaçların ya çok geç ya da zamanından sonra sağlandığını belirtti.

‘HAPİSHANEDE OLDUĞUNUN BİLE FARKINDA OLMAYAN ŞİZOFREN HASTASI VAR’

Bedensel ve zihinsel olarak cezaevlerinde yaşaması mümkün olmayan kişilerin cezaevlerinde tutulduğunu ifade eden Onaran, “400’ü ağır, hasta mahpusların durumuna bakılırsa onlarca kanser hastası, yatağa bağımlı ya da kalkamayacak durumda ve hapishanede olduğunun dahi farkında olmayan şizofren rahatsızlıkları ile yaşam mücadelesi veren insanlar vardır” dedi.

‘YATALAK HASTA OLDUĞU İÇİN TABURCU EDİLİR’

F Oturumunun 346’ncı haftasında 1999 doğumlu hasta tutuklu Hakan Erbilek’in durumuna dikkat çekildi. Erbilek’in Muş’ta 3 Aralık 2017’de karıştığı bir kavgada şah damarının kesildiğine vurgu yapan Onaran, “Acil ve ilk müdahalelerin yapıldığı Muş Hastanesi’nde gerekli ve yeterli yoğun bakım ünitesi olmadığı için Elazığ Medikal Hastanesi’ne sevk edilir. 6 Aralık 2017’den 19 Şubat 2018 tarihine kadar bu hastanede yatırılarak birçok ameliyat ve tedavi uygulanır. Artık yatalak bir hasta olduğu ve evde bakılabileceği söylenerek taburcu edilir” sözleri ile süreci aktardı.

‘MUŞ’TA METRİS R TİPİ HAPİSHANESİ’NE SEVK EDİLDİ’

Erbilek’in başka bir davadan dolayı 11 Ekim 2018’de gittiği mahkemece tutuklandığını hatırlatan Onaran, “Muş Hapishanesi’ne götürülen Hakan Erbilek, üç gün sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılır. 2-3 gün tedavi edilerek tekrar hapishaneye gönderilir. 25 Ekim günü ziyaretine giden ailesi, bir gün önce İstanbul Metris R Tipi Hapishanesi’ne sevk edildiğini öğrenir. Aile yaşadığı durumu İHD’ye bildirmiş ve şube başkanımız Avukat Gülseren Yoleri duyulan endişeden dolayı Erbilek’i ziyaret etmiştir” diye konuştu.

‘BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI’

Görüşme sonrası gözlemlerini raporlaştıran Yoleri, Erbilek’in tekerlekli sandalye ile görüşmeye geldiğini, konuşmakta ve hareket etmek zorlandığını belirtti. Erbilek’in halen boğazına açılan borudan nefes aldığını hatırlatan Onaran, “Hakan Erbilek 19 yaşında yatalak, boynunda trakeostami kanül takılı, konuşma yetisini kaybetmiş, algıları kapalı, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda ve yüzde 99 engelli raporu bulunmaktadır. İnfazının ertelenmesi için ve sağlığına uygun bir bakım sağlanmazsa çok ciddi ve yaşamsal sorunların olacağı tehlikesine karşı bir an önce serbest bırakılmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ressam Nadja Andersson: Çöpte bulabiliyorsam neden satın alayım

SONRAKİ HABER

Silikozis hastalarını anlatan belgesel: Kumun Gecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...