10 Kasım 2018 10:30

Cumartesi Annelerine Af Örgütünden destek

Cumartesi Annelerinin 711. hafta eylemine bir kez daha izin çıkmazken Uluslararası Af Örgütünden kayıp yakınlarına destek geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Galatasaray’daki oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Annelerinin 711'nci hafta açıklamalarına yine izin çıkmadı. Cumartesi Anneleri bu hafta 1996’da kaybedilen Ramazan Yazıcı’nın akıbetini sordu. Cumartesi Annelerinin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yaptığı açıklamaya milletvekillerinin yanı sıra Uluslararası Af Örgütünün Kampanyalar Direktörü Fotis Filipu ile Türkiye temsilcisi Milena Büyüm katılarak destek verdi.

Cumartesi Anneleri adına yapılan açıklamada konuşan Besna Tosun, gözaltında kaybetme suçunun cezasız bırakıldığını belirterek  “Yüzlerce insan gözaltına alınarak kaybedilmesine rağmen, kaybedilenlerin aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılması büyük bir adalet boşluğuna yol açmaktadır” dedi.

‘YAZICI’NIN ELLERİ VE AĞZI BAĞLI BULUNDU’

Tosun, 1996’da  Diyarbakır-Silvan arasında yolcu taşımacılığı yapan Ramazan Yazıcı’nın  22 Kasım’da Silvan Melikahmet Garajı’nda kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından gözaltına alındığını, görgü tanıklarına rağmen Yazıcı’dan bir daha haber alınamadığını söyledi. Bir kişinin gözaltında bulunduğu sırada Ramazan Yazıcı’yı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde gördüğünü iddia etmesi üzerine Yazıcı ailesinin savcılığa şikayette bulunduğunu ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlatan Tosun  “Olayın peşini bırakmayan İHD iki yıl sonra Ramazan Yazıcı’nın elleri ve ağzı bağlı olan cansız bedeninin, 3 Aralık 1998 tarihinde İdil’e bağlı Sarıköy ve Mağara köyleri arasında bulunduğu ve İdil Merkez Mezarlığı’na kimliği meçhul kişi olarak gömüldüğü gerçeğine ulaştı. 19 Kasım 1998 tarihinde Yazıcı Ailesi ve İHD yetkilileri Ramazan Yazıcı’nın cenazesini almak üzere İdil Merkez Mezarlığı’na gitti. Ancak mezarlıkta kimliği meçhul kişilerin gömülmesine ilişkin kayıt tutulmadığı için Ramazan'ın mezar yeri bulunamadı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığındaki dosyada hiçbir gelişme yaşanmazken AİHM’e taşınan dava mahkûmiyetle sonuçlandı" dedi.  Yazıcı’nın mezar yerini açığa çıkartılıncaya kadar mücadele edileceğini vurgulayan Tosun, Galatasaray’dan da vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

‘KIZGINLIKLA TAKİP EDİYORUZ’

Açıklamada konuşan Uluslararası Af Örgütünün Kampanyalar Direktörü Fotis Filipu, 25 Ağustos'ta çok ciddi baskılar ve şiddet karşısında Cumartesi Annelerinin 700’üncü buluşmalarının bastırılmasının ve engellenmesinin kendilerini hem kızdırdığını hem de şoke ettiğini dile getirdi. “Kaybedilen yakınlarınızın akıbetlerini sorma hakkınız durdurulamaz, engellenemez” diye konuşan Filipu “Yıllardır sizin mücadelenizin alanı olan Galatasaray'a dönebilmeniz için sizin yanınızda kampanyamıza devam edeceğiz. Bu hakkınızı tekrar tesis edebilmenizi sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Uluslararası Af Örgütünün Türkiye ve dünyadaki tüm şubeleriyle birlikte her daim sizin yanınızdayız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hâlâ Gazeteciyiz Platformu’ndan panel: Medya aristokrasisi oluştu

SONRAKİ HABER

Dengbêjlik kültürünü ev ev dolaşarak yaşatıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...