10 Kasım 2018 08:19

Cezaevinde darbedilen çocuk için suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır cezaevinde gardiyan tarafından darbedildiği iddia edilen çocuk için suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Flickr

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda F.T., isimli bir çocuğun gardiyan tarafından darbedilmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu. 

Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda bir gardiyan tarafından 1 Kasım’da F.T. (16) isimli çocuğa yapılan saldırıya dair başvuru üzerine İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, cezaevine giderek F.T. ile görüştü. Yapılan görüşmede F.T.’nin, saldırıya ilişkin olarak 1 Kasım günü kitap okuduğu sırada H. isimli gardiyanın boğazını sıkmak suretiyle kendisini boğmaya çalıştığını ve kendisini tehdit ettiğini ifade etti. F.T.’nin yaşananları cezaevi müdürüne de anlatarak şikayette bulunduğunu ve darp raporu aldığını aktaran İHD yetkilileri, gardiyanın bu olay yaşanmasına rağmen hala görevine devam ettiğinin bilgisine ulaştıklarını belirtti. 

Gardiyan H.’nin hakkında herhangi bir soruşturmanın açılıp açılmadığı bilgisi edinemediklerini belirten İHD yetkilileri, Cezaevi Komisyonu’ndaki üyelerinin cezaevi müdürü ve savcıyla da görüşeceklerini aktardı.

SUÇ DUYURUSU

İHD, ayrıca; konuyla ilgili Cezaevi Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Başvurucu çocuk mahpus F.T.’nin beyanları esas alındığında özetle kurum personelinin mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmektedir. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeniyle titizlikle incelenmesi ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmektedir.”

'BİR AN ÖNCE ATK RAPORU ALINMALI’

İddiaların araştırılması için F.T’nin vücudundaki işkence izlerinin kaybolmadan Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından bir rapor hazırlanmasını talep eden İHD, konunun araştırılmasına dair şunları belirtti: “Derhal Cumhuriyet Savcısı eşliğinde bir olay yeri incelemesi yapılıp mağdurların/görgü tanıklarının beyanlarının alınmasına, olay yerini gören kamera kayıtlarının tespiti yapılıp görüntülerinin muhafaza altına alınmasını, tam teşekküllü devlet hastanesine sevkinin sağlanarak tedavilerinin yapılıp rapor aldırılması, tespit edilecek şahıslar hakkında soruşturma işlemlerinin başlanılarak kamu davası açılmasını, hangi işlemlerin yapıldığı ile ilgili derneğimize bilgi verilmesini talep ederiz.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çin, 2030'da turizm lideri olacak

SONRAKİ HABER

Beylikdüzü'deki fabrikada asansör çakıldı, işçinin ayağı kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa