09 Kasım 2018 14:50

Dengbêj Evinin acele kamulaştırma kararı iptal edildi

Diyarbakır Mimarlar Odası, acele kamulaştırma kararının bütün Sur için uygulanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Danıştay, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dengbêj Eviyle ilgili acele kamulaştırma kararını iptal etti. Karar tescilli yapılar için emsal niteliğinde. Açıklama yapan Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, kararın bütün Sur için uygulanmasını istedi.

Konuyla ilgili Diyarbakır Mimarlar Odası Dengbêj Evinde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, sokağa çıkma yasaklarıyla yaşanan çatışmalar ve sonrasında Sur’da birçok yapının yıkıldığını söyledi. İktidarın bütün Sur için 2016 yılında “acele kamulaştırma” kararı çıkardığını hatırlatan Aydın, kararla birçok tescilli yapıya el konulmak istendiğinin altını çizdi. Yüzlerce tescilli yapı arasında mülkiyeti odalarına ait olan Dengbêj Evinin de bu yapılar arasında olduğunu belirten Aydın, karara karşı iptal davası açtıklarını söyledi.

DANIŞTAY ‘DUR’ DEDİ

Danıştayın tescilli yapılarla ilgili verdiği kararı açıklayan Aydın, “Gerekçeli kararda özet olarak belirtmek gerekirse korunması gerekli  kültür varlıklarının yani tescilli yapıların kamulaştırılamayacağı belirtilmiştir. Bu karar tüm tescilli yapılar için de emsal niteliğinde olduğunu da belirtmek isteriz. Dolayısıyla henüz kararın iptali için dava açmayan tescilli yapı sahipleri hukuk yoluna başvurmalıdırlar” dedi.

EMSAL KARAR

Sadece tescilli yapıların değil, Sur’daki tüm yapılar için acele kamulaştırma kararın kaldırılması gerektiğini dile getiren Aydın, “Gerek yapısal alanlarda gerekse de toplumsal alanda gelişen bu yıkımın daha fazla ilerlemeden durdurulması için mahkemeler gerekli iptal kararların bir an önce alınması iradesini göstermelidirler. Mimarlar Odası olarak doğamıza kentimize tarihimize karşı gelişen her türlü yıkımın karşısında olacağımızı kamuoyu ile bir daha paylaşmak isteriz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bornova Belediyesinde TİS hazırlıkları başladı

SONRAKİ HABER

Avusturya Rusya arasında ajanlık gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...