09 Kasım 2018 14:45

Bornova Belediyesinde TİS hazırlıkları başladı

Genel-İş 7 No’lu Şube, KHK ile düşen yetkisini geri kazandığı gibi toplusözleşme hazırlık toplantılarına başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

696 Sayılı KHK nedeniyle yetkisi düşen Genel-İş 7 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Bornova Belediyesinde sendikanın uzun uğraşları sonucu yetki geldi. Şube yönetimi yetki gelir gelmez, TİS hazırlık toplantılarına başladı.

696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen belediyelerde örgütlü sendikalar yetkisiz hale getirilmiş, yüksek hakem kurulunun son bağıtladığı toplu sözleşme geçerli kılınmış, toplu sözleşme yapma hakkı 30 Haziran 2020’ye kadar ertelenmiş, özellikle mali haklarla ilgili konulara sınırlama getirmişti.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasının 696 Sayılı KHK’deki ilgili hükümlere yaptığı itirazlarla Türkiye genelinde yaptığı yetki başvuruları sonuçlanmaya başladı. Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şubenin, Bornova Belediyesinde 696 Sayılı KHK ile taşerondan belediye şirketi BORBEL’e geçirilen işçileri kapsayan yetki başvurusuna cevap geldi. 5 Kasım tarihinde yetki belgesi gelen sendika yönetimi, toplu iş sözleşmesi (TİS) hazırlıklarına başladı.

TASLAK METİN İŞÇİLERLE BİRLİKTE HAZIRLANIYOR

Sendika yöneticileri, toplu iş sözleşmesi taslak metni için sosyal yardım işleri müdürlüğü, kültür hizmetleri müdürlüğü, kadın aile müdürlüğü, basın ve halkla işler müdürlüğü ve destek hizmetleri müdürlüğünde çalışan işçilerle Uğur Mumcu Kültür Merkezinde bir araya geldi. Toplantıya Genel-İş Toplu İş Sözleşmesi Daire Müdürü Engin Sezgin, TİS Uzmanı Mehtap Akpınar, Şube Başkanı Kemal Köroğlu, Şube Sekreteri Özgür Genç ve sendika yönetimi katıldı. Başkan Kemal Köroğlu, toplusözleşme yapma hakkını elde ettiklerini ancak bu hakkın KHK nedeniyle sınırlı olduğunu, yapılacak toplu iş sözleşmesinde idari maddelerde değişikliğe gidileceğini aktardı. Köroğlu, “Doğrudan sizin de içinde olduğunuz, temsilciler düzeyinde görüşmelere katıldığınız, son noktada yine sizin karar verdiğiniz bir TİS süreci geçireceğiz. Bu nedenle talepleriniz, önerileriniz çok önemli” diye konuştu.

İDARİ MADDELER GÖRÜŞÜLECEK

TİS önerileri öncesi süreçle ilgili açıklama yapan, Toplu İş Sözleşmesi Daire Müdürü Engin Sezgin ise “Mücadeleyle yetkimizi ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkımızı aldık. Ancak bu sözleşme kanun gereği sadece idari maddelerle ilgili. Özgür toplu sözleşme hakkı elde etmek için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“İlk defa TİS düzenine geçiyor gibiyiz” diyen Sezgin, sözlerine şöyle devam etti:

“En önemli sorunumuz ücret adaletsizliği, kendi aramızda bile farklı ihalelerden kaynaklanan ücret adaletsizlikleri var. Yüksek hakemden gelen metinlerin büyük bölümünde kanun hükmü kullanılır. Kanunlar asgariyi belirler, toplu sözleşmeler kanunun üzerinde haklar belirlemek için vardır. Önümüzdeki dönem maddi konuların kavgasını vermemiz lazım. O yüzden idari maddelerde istediğimiz çalışma koşullarını elde etmeliyiz.”

TİS uzmanı Mehtap Akpınar ise yasal süreç hakkında işçilere bilgi verdi. Buna göre 20 Kasım tarihine kadar taslak metin hazırlığı bitirilecek ve görüşmeler yasal süreç çerçevesinde başlayacak. Belediyenin diğer birimlerinde TİS hazırlık toplantıları devam edecek.

İŞÇİLER ÖNERİLERİNİ SUNDU

Daha sonra söz alan işçiler, haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi, iş tanımı dışında yapılan keyfi görevlendirmelerle ilgili denetimi içeren maddelerin konulması, yıllık izin hakkı kullanım koşullarının düzenlenmesi, ayni yardımların artırılması, gece mesaisine kalan işçilere servis ve yemek hakkı, hafta sonu çalışmanın düzenlenmesi, süt izni ve yarım gün çalışma hakkı gibi konularda taleplerini iletti.

Diğer yandan sendika yöneticileri, ekonomik kriz ve yüzde 30’ları bulan enflasyon oranlarıyla işçi ücretlerinde yaşanan erimeye dikkat çekerek, İzmir genelinde yürütülen ek zam mücadelesine devam edeceklerini, sorunun ek protokollerle çözülmesi gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

3. Havalimanı itirafı: İşçi talepleri eylemden sonra dikkate alındı

SONRAKİ HABER

Dengbêj Evinin acele kamulaştırma kararı iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...