09 Kasım 2018 12:18

Mahkemeden ‘İşçiye istediğin baskıyı yap’ kararı

Metal direnişi sürecinde işten atmalara karşı yürüyüş yapan Oyak Renault işçilerine 5 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Renault'ta ek zam eyleminden bir kare. Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa 21. Asliye Ceza Mahkemesi işten atmalara karşı yürüyüş yapan Oyak Renault işçilerine 5 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Karara tepki gösteren Birleşik Metal-İş, bu kararla “işveren sizi istediğiniz sendikaya üye oldunuz diye işten çıkartabilir, baskı yapabilir, hakkınız aramak isterseniz size hapis cezası veririz” mesajı verdiğini bildirdi.

2015 metal fırtına döneminde Renault işçileri Türk Metal’den istifa etmiş, ardından da Birleşik Metal-İş’e üye olmuştu. İlk önce “Sosyal Diyalog Komitesi” adı altında işçilerin kendi temsilcilerini seçmesini kabul eden patron, seçimin yapılacağı 29 Şubat’tan 4 gün önce temsilci seçmesine izin vermeyeceğini söylemişti. Seçim günü fabrikayı tatil eden patron, Birleşik Metal-İş üyesi 10 işçiyi de tazminatsız işten atmıştı. İşçiler bu hukuksuzluğa karşı fabrikanın önünde basın açıklaması yapmak istemiş ama polis tarafından gözaltına alınmıştı. Polis ve adli makamlardan cesaret alan patron Birleşik Metal-İş üyesi 130 işçiyi daha işten atmıştı. Kalan üyeler de baskıyla istifa ettirilmişti.

İşçiler sendikal tazminat talepli işe iade davalarının tamamını kazanırken, gözaltına alınan işçilerle ilgili skandal bir karar çıktı. Bursa 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonunda işçilere kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldıkları iddiasıyla 5 ay hapis cezası verildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Aynı olaylarda gerek Anayasa Mahkemesi’nin gerekse de İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin verdiği yüzlerce kararda basın açıklaması yapmak isteyenlerin kollukça engellenmesinin hak ihlali olduğu tespit edilmişse de Asliye Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarını dikkate almamayı tercih etmiştir. Mahkeme, kararıyla sendikamıza ve üyelerimize ‘İşveren sizi istediğiniz sendikaya üye oldunuz diye işten çıkartabilir, baskı yapabilir, zorla üyelikten istifa ettirebilir, itiraz eder hakkınızı aramak isterseniz size hapis cezası veririz’ mesajı vermek istemiştir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilecikli işçiler: Krizin suçlusu biz değiliz, bedelini ödemeyeceğiz

SONRAKİ HABER

İstanbul Meslek Odaları: Kanun hepimizin çalışma hakkını tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...