09 Kasım 2018 10:57

SES: Bütçe, vatandaşı sosyal yardıma muhtaç ediyor

SES: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi, yoksullaştırılan emekçileri iktidara bağımlı hale getirme politikasının bir aracıdır.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçesi’ne tepki gösterdi.

SES Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bütçesi, sosyal hizmet emekçilerini, sosyal hizmete, ihtiyaç duyan kesimleri, kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, ayrımcılığa uğrayan tüm kesimleri, sosyal yardım ihtiyacı içinde olanları doğrudan ilgilendiriyor. Ancak ne bütçenin oluşumunda, ne görüşülmesi aşamasında bu kesimler ve örgütleri hiçbir sürece dahil edilmemektedir” dedi.

Bakanlık bütçesinde en büyük payın Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne ayrıldığını ifade eden Kara, bu durumun AKP’nin sosyal yardım politikası ile ilişkili olduğunu belirterek “Yoksullaştırılan emekçileri ise iktidara bağımlı hale getirme politikasının bir aracı olarak ‘sosyal yardımlar’ı kullanmaktadır ve buna kuşkusuz devam edecektir” dedi.

“Uzun süredir Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü etkisiz hale getirilmiştir” diyen Kara, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri önleyecek tedbirler için yeterli oranda bütçe ayrılmadığını sözlerine ekledi. Kara, kadınlara yönelik hizmetlere ayrılan bütçenin kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik alanda karşılaştıkları ayrımcılığı gidermeye değil kadının aile içinde daha fazla konumlanmasını hedefleyen faaliyetlere ayrıldığı da söyledi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE ATIF YOK

Bütçede çocuk işçiliğine dair hiçbir vurgu olmamasını eleştiren Kara, çocuk koruma politikalarının son derece yetersiz olmakla birlikte çocukları korumaktan ve şiddete uğramalarını önlemekten de uzak olduğunu belirtti.

Bütçede engellilerin sosyal yardıma mahkum edildiğini de söyleyen Kara, 13 bin 441 boş memur engelli kadrosu bulunduğunu hatırlatarak, engelli bireylerin sorunlarının çözülmesi ve engelli bireylerin istihdamının arttırılmasını gerektiğini söyledi.

SES Merkez Yönetim Kurulu; bütçenin halkın ve emekçilerin örgütleri aracılığıyla bütçe hazırlanma sürecine katılması, Kadın Bakanlığı ve Çocuk Bakanlığı olarak ayrı iki bakanlık kurulması, bağımlılık ilişkisi yaratmaya odaklı ve siyasi çıkar amacı güdülen sosyal yardım politikasının terk edilmesi talepleri ile basın açıklamasını sonlandırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AVM inşaatından düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Dokuz8HABER'deki iddialara dair hukuki süreç başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...