09 Kasım 2018 07:35

TEİS: Yardımcı eczacılık uygulaması kaldırılmalı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, yeni mezun eczacılara bir yıl yardımcı eczacılık zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yeni mezun eczacıların serbest eczacılık yapabilmeleri için okullarını bitirdikten sonra bir yıl yardımcı eczacılık yapma zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu uygulamanın ivedilikle kaldırılması gerektiğini söyledi.

Saydan, yardımcı eczacılığın 5 yıllık eczacılık fakültesi okuyan, 6 ay boyunca stajını yapan eczacılara haksızlık olduğunu, yardımcı eczacılığın kanundan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sahada yaşanan sıkıntıların artması, yardımcı eczacılığın uygulanmasında yaşanan zorluklar ve yeni mezun eczacıların yaşadığı sorunlar nedeniyle bakanlık raporu doğrultusunda hazırlanan teklifin TBMM’ne gönderildiğini belirten Saydan şunları söyledi; “Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, uygulamanın devam etmesinin eczacı istihdamına çözüm olmayacağına ve bunun ne mezunlara, ne mesleğimize, ne de eczanelerimize hiçbir getirisi olmayacağı görüşündeyiz. 5 yıl eczacılık fakültesinde okumuş, 6 aylık stajını tamamlamış yeni eczacılara bir yıl daha  eczanelerde çalışırsan eczane açabilirsin demek son derece adaletsizdir. Fakülteyi bitirmiş, diplomasını almış ama hala yeterli değilsin, bir sene de eczanede çalışmadan eczane açamazsın demektir. Yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda kalan eczane eczacılarına ekstra maddi külfet getirmektir.”

‘BU UYGULAMA ECZANE EKONOMİLERİNİ ZORLUYOR’

Eczane ekonomilerinin oldukça güç durumda olduğunun altını çizen Saydan; “Eczanelerimizin işleyişine en uygun olan şekilde teknisyen ve teknikerlerimizle çalışıyor, kişisel ihtiyaçlarımız dahil tüm masraflarımızı minimuma indirmek suretiyle hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu meslektaşlarımızı istihdam etmek için mecburen bir çalışanımızı işten çıkarmak zorunda kalacağız. Bu işten çıkardığımız çalışanlarımız ve aileleri ne olacak? Hiçbir işletme hele hele bizim gibi kendi öz sermayesi ve emeği ile çalışan işletmeler ihtiyacı olmayan yanında bir yıl çalışacak personel istihdam etmez. Bir çalışanımızı işten çıkararak asgari ücretin 1.5 katı maaş vereceğimiz eczacıları istihdam etmek eczane ekonomilerimize zarar verecektir. Bu genç meslektaşlarımızın zorunlu yardımcı eczacılık yapabilecek eczane bulmaları uygulamada pek mümkün olmayacaktır. Mezun eczacılarımız için 5 aydır da bu mümkün olmadı” dedi.

‘İSTİHDAM SORUNU ECZACILARA YÜKLENEMEZ’

Eczacıların istihdam sorununun çözümünün eczacılara yüklenemeyeceğini vurgulayan Saydan “İstihdamı çözmek devletin işidir. Meslek mensuplarının işi değildir. Eczacıları yetiştiren Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi kararı da 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapılarak eczacılık mesleğine ve 5 yıl eğitim alarak mezun olan gençlere hiçbir katkısı olmayan yardımcı eczacılıkla ilgili düzenlemenin kaldırılması gerektiği yönündedir. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki, uygulamanın devam etmesi ‘eczacı istihdamını’ çözmeyecek, bunun ne mezunlara ne mesleğimize ne de eczanelerimize hiçbir getirisi olmayacaktır. Dolayısıyla bu uygulamanın ivedilikle kaldırılması gerekmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuğba Ekinci şiddeti övdü: Türk erkeği sevdiği kadına el kaldırır

SONRAKİ HABER

Avustralya'da bıçaklı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...