09 Kasım 2018 05:36

Kemal Kılıçdaroğlu: Dünyanın her yerinde ezan Arapça okunur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkçe ezan tartışmasına ilişkin 'Dünyanın her yerinde ezan Arapça okunur ve ezana saygı gösterilir' dedi.

Fotoğraf: Hasan Demirbaş/DHA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkçe ezan tartışmasıyla gündeme gelen CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz'ın ‘kesin ihraç’ talebiyle disipline sevk edilmesine ve tartışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. "Arapça ezan, İslam dinimizin evrensel bir değeridir. Dünyanın neresinde okunursa okunsun ezanın İslam’ın bir çağrısı olduğunu ifade eder. Ki dünyanın her yerinde de ezan Arapça okunur ve dünyanın her noktasında ezana saygı gösterilir" diyen Kılıçdaroğlu, CHP’li olan herkesin CHP’nin kararlarına ve politikalarına uymak zorunda olduğunu söyledi.

'CHP'DE OLDUĞUNUZ SÜRECE CHP'NİN POLİTİKALARINA UYMAK ZORUNDASINIZ'

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin haberine göre Öztürk Yılmaz’ın disipline oy birliğiyle sevk edildiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bu tartışmanın başlatılmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “CHP’li olan, CHP’nin kararlarına ve politikalarına uymak zorundadır. Herkes istediği gibi hareket edemez. İstediğim gibi hareket ederim derseniz o zaman partiden ayrılırsınız. CHP’de olduğunuz sürece CHP’nin politikalarına göre hareket etmek durumundasınız” dedi.

'HALKIN BU KADAR SORUNU VARKEN EZAN TARTIŞMASININ AÇILMASI DOĞRU DEĞİL'

Bu tür tartışmaları asla doğru bulmadığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“CHP olarak bu tür konuların tartışılmasında hassasız. Ne ben ne de arkadaşlarım bunu doğru bulmaz. Halkın bu kadar sorunu varken ezan tartışmasının açılmasını ise hiç doğru bulmam. Ki şunu da unutmamak gerekir, 16 Haziran 1950 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen ezanın Arapça okunabilmesine ilişkin yasa teklifine CHP grubu olumlu oy vermiştir."

'BİR TOPLUM GELENEKLERİ, GÖRENEKLERİ VE İNANÇLARIYLA YAŞAR'

Kılıçdaroğlu, “Ezan nasıl okunmalı, Türkçe mi Arapça mı?​” şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Efendim, Arapça ezan-Türkçe ezan tartışmasının bırakılması lazım. Arapça ezan, İslam dinimizin evrensel bir değeridir. Dünyanın neresinde okunursa okunsun ezanın İslam’ın bir çağrısı olduğunu ifade eder. Ki dünyanın her yerinde de ezan Arapça okunur. Ve dünyanın her noktasında ezana saygı gösterilir. Bütün dünyada Arapça olarak okunur. Ve ezan okunduğunda dünyanın her tarafında saygı gösterilir. Biz politikacılar bir yerde konuşma yapıyorsak ezan okunduğunda saygımızdan dolayı konuşmamızı keser, ezanın bitmesini bekleriz. Çünkü bir toplum gelenekleri, görenekleri ve inançlarıyla yaşar. Biz CHP olarak toplumun değerlerine saygı gösteririz.” (HABER MERKEZİ)

Haberin tamamını okumak için tıklayın…

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı oldu

SONRAKİ HABER

Fed faizi sabit tuttu, dolar yükseliş trendinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...