08 Kasım 2018 11:30

Konkordato, Balıkesirli süt üreticilierini vurdu

Süt üretimi sıralamasında Türkiye'de üçüncü olan Balıkesir'de süt üreticileri konkordato ilan eden firmalardan paralarını alamıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yıllık 800 bin tona yakın süt üretimi ile Konya ve İzmir’den sonra Türkiye’nin süt üretimi sıralamasında üçüncü ili olan Balıkesir’de süt üreticileri konkordato ilan eden firmalar nedeniyle zor günler yaşıyor. Konkordato ilan eden sadece bir firmadan 33 milyon liraya yakın alacakları bulunan süt üreticileri yetkililerden yardım bekliyor. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen ile Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Başkanı Cihat Şimşek çiftçilerin zor günler yaşadığını söyledi.

SİSTEM KİLİTLENMEK ÜZERE

Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, firmalardan ödemeleri alamamaları sebebiyle üreticilerin zor duruma olduğunu belirterek şöyle konuştu: Kış yaklaşırken masrafların yoğun olduğu bir dönemde çiftçimizin 70 günlük alacağının kalması ciddi sıkıntılar yaratıyor. Çiftçilerimiz yem alamaz duruma geldi. Zira birliğimiz bünyesindeki 8 kooperatifin de konkordato ilan eden firmalardan alacağı var. Bizim birliğimiz bünyesinde 2 milyon 200 bin lira civarı bir alacak bulunuyor. Bu kooperatiflerimizin devlete olan vergi borçları var. Buradan para gelmediği için vergi borçlarını ödeyemiyorlar. Personel çalıştırıyorlar, personellerine para ödeyemiyorlar. Sigortalarını ödeyemiyorlar. Sistem kilitlenmek üzere. Bu sebeple konkordato komiserlerinden bir talebimiz var. Belirsizliğin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Bu belirsizlik bir an önce bitmeli. Ödeme planları açıklanmalı ve çiftçiye, alacaklarının hangi tarihlerde ve ne şekilde ödeneceği bildirilmeli. Çiftçimiz bunu bekliyor. Bu para ödenirse piyasa bir nebze rahatlayacak, çiftçi de rahatlıkla borçlanabilecek.

BALIKESİRLİ ÜRETİCİNİN ALACAĞI 33 MİLYON LİRA

Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Başkanı Cihat Şimşek ise, Balıkesir’in süt üretiminde Türkiye’nin ilk üç ili arasında olduğunu vurgulayarak “Balıkesir’in en önemli süt alıcılarından biri geçtiğimiz yıllarda yerli sermayeden yabancı sermayeye geçti. El değiştirdikten sonra da eylül ayında konkordato ilan etti. Üreticinin de o tarihten itibaren geriye dönük 70 günlük süt alacağı var. Alınan sütün günlük 250 tonu Balıkesir içerisinden alınıyor. 200 tonu da çevre illerden geliyor. Alınan sütün karşılığı 33 milyon lira. Üretici bu parasını alamadı. Şu anda muhatap da yok. Bizim Balıkesir Süt Üreticileri Birliği olarak alacağımız 3 milyon 120 bin lira. Biz bu miktarın 1 buçuk milyon lirasını birlik bütçesinden üreticimize ödedik. Şirketi şu anki yönlendiren arkadaşların da ödemeye niyetleri yok, ödemiyorlar. Konkordatodan sonra alınan sütlerin ücretleri ödeniyor. Bu da bizim Balıkesir üreticisine büyük darbe oluyor. Girdi maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde üretici zor durumda” dedi. (Balıkesir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dev teknoloji şirketi Toshiba binlerce işçiyi işten atacak

SONRAKİ HABER

El Cezire: Kaşıkçı'nın cesedi, Konsolos'un evinde asitle eritildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...