08 Kasım 2018 08:24
Son Güncellenme Tarihi: 08 Kasım 2018 08:46

Kanser vakalarının kaynağı Ovacık Altın Madeni mi?

İzmir 3. İdare Mahkemesi Bergama Ovacık Altın Madeninde ek bilirkişi incelemesi isteyerek, ‘Kanser vakaları altın madeninden mi kaynaklı?’ diye sordu.

Fotoğraf: Av. Nefne Atik

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Yaklaşık 20 yıldır verimli Bakırçay Ovasının ortasında siyanür liçi yöntemiyle altın üretimine devam eden Ovacık Altın Madeni'nde cevher bitip, iki atık havuzu da dolunca açık ocak üçüncü atık havuzu olarak devreye alınmıştı. Bergama'ya yakın Kozak ve Dikili'deki altın madenlerinden Ovacık'a cevher taşıyıp buradaki tesislerde altın ayrıştırmaya devam eden şirketin üçüncü atık havuzuna verilen ÇED olumlu kararına karşı EGEÇEP, TMMOB'a bağlı bazı odalar, İzmir Tabip Odası, Bergama Belediyesi ve 112 yurttaş dava açmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında da konuya dair bilirkişi keşfi yapılmıştı.

‘SAĞLIK TARAMASI YAPILDI MI?​’

Davaya bakan İzmir 3. İdare Mahkemesi uyuşmazlığın çözümü için madende ek bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Mahkeme konuya dair yazısında Sağlık Bakanlığı'na maden bölgesindeki yerleşim yerlerinde sağlık taramaları yapılıp yapılmadığının sorulmasına ve tarama yapılmış ise sonuçları ile tüm bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca kanser vakalarının sadece madenden kaynaklı ağır metal ya da siyanür kökenli olup olmadığı hususunun da ayrıntılı olarak açıklanmasına, bu konuda yapılmış çalışma var ise sonuçlara dayalı bilgi ve belgenin gönderilmesine hükmetti.

EK BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILDI

Mahkeme Başkanı Arda Kara imzasıyla yayınlanan kararda Koza Altın Şirketi'nden de madenin gözlem kuyularına ait dağılım haritasının sunulmasını isterken, bilirkişiler tarafından 3. atık havuzu çevresindeki toprak, kaya ve su kaynaklarından örnek alınması ve alınan örneklerin akredite bir laboratuarda yapılmasına karar verdi. Bilirkişi keşfi bugün avukatların da katılımıyla yapıldı.

BİR FIRSAT

Altın madenine karşı açılan davanın avukatlarından EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı bilirkişi keşfiyle ilgili, “Bu; hukuka ve halka karşı yaklaşık 20 yıldır siyanür liçi yöntemiyle çalışan geriye 2 devasa atık havuzu ve pasa dağları ile işlenmiş pek çok suç bırakan Ovacık Altın Madeni'nin insan sağlığına etkisini ortaya çıkarmak için bir fırsat” değerlendirmesinde bulundu.

KÖYE 100 METRE MESAFEDE

Uzmanlar, altın madeninin üçüncü atık havuzu olarak kullanmaya başladığı açık ocağın deniz kotundan ve yeraltı su tablasından aşağı olduğunu belirterek toprağın alüvyon yapısı nedeniyle bu durumun suların kirlenmesi bakımından son derece riskli olduğunu ifade ediyorlar. Yine açık ocak Ovacık Köyüne 100 metreden yakın bir konumda iken Çamköy ve Narlıca’ya da yakın mesafede bulunmakta.

ÖNCEKİ HABER

Berat Albayrak: Cari açık yıl sonunda büyük bir sürprize gebe

SONRAKİ HABER

Sokak köpeği, işkenceyle öldürülmüş halde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...