08 Kasım 2018 04:14

Konkordato ilanlarıyla 30 milyar liralık borç ertelendi

Haziran ayından bu yana konkordato ilan eden şirketlerin bankalar ile diğer kişi, kurum ve şirketlere borç miktarı yaklaşık 30 milyar lira.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) haziran ayından bu yana konkordato ilan eden şirketlerin bankalardaki borç miktarını yaklaşık 15 milyar lira olarak hesapladı. Bu miktar, konkordato nedeniyle bankaların anlaşma veya yeniden yapılandırmaya gittiği toplam rakamı ifade ediyor. Öte yandan konkordato ilan eden şirketlerin diğer kişi, kurum ve şirketlere olan borcunun da 15 milyar lirayı bulabileceği hesaplanıyor. Rakamlar, yaklaşık 30 milyar liralık borcun konkordato ilanlarıyla ertelendiğini ortaya koyuyor.

'MAHKEMELER 1 GÜNDE KARAR VEREBİLİYOR'

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre şirketler, 29 ay borç ödemeden yapılandırma imkanı sağlayan ve bu dönemde haciz işlemlerini engelleyen bu durumu lehlerine kötüye kullanabiliyor. Bankacılar, bazı mahkemelerin 1 günde konkordato kararı verdiğini bu mahkemeleri bilen şirketlerin de o mahkemelere konkordato için başvurduğunu ifade ediyor. Bankalar, 15 milyar lirayı bulan konkordatolu alacakların ne zaman geri döneceğini bilinmediği için banka bilançoları üzerinde ciddi risk yarattığını ifade ediyor.

TOPLAM BANKA BORCU 335 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası'nın son istikrar raporuna göre reel sektörün döviz cinsi açık pozisyonunda (yani döviz alacakları ile döviz borçları arasındaki fark) uzun süredir gözlenen artış eğilimi 2017 yılında bir miktar yavaşlasa da 221 milyar ABD dolarına çıkmış durumda.

Toplamda 335 milyar dolara ulaşan firma döviz borçlarının kompozisyonuna bakıldığında, ithalat borçlarının 42 milyar dolar olduğu, geriye kalan 293 milyar doların kredi borcu olduğu görülüyor.

Bankaların tahsilde zorlandığı yani batık kredi tutarı 69 milyar lira düzeyinde.

Ancak bir de 'yakın izleme'de denilen krediler var. Bunlar için ne batık ne değil diyebiliriz. Ancak geri ödemede zorluklar olacağı sanılan krediler olduğu da açık. İşte belki de son dönemde konkordato ilan edenlerin büyük bölümünün borcu bu durumda. Bu tutar ise 152 milyar lira. (HABER MERKEZİ)

Haberin tamamını okumak için tıklayın…

Konkordato nedir, işçi alacaklarını nasıl etkiler?

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya, sınır ihlali gerekçesiyle Venezuela'ya nota verdi

SONRAKİ HABER

Firari hükümlü, kahvede 'okey' oynarken yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...