07 Kasım 2018 13:53

Gazeteci Ataman’ın avukatları AYM’ye başvurdu

İki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman için adil yargılanma talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman için avukatları 2 Kasım’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, gazetecinin adil yargılanma hakkı ile güvenlik ve özgürlük hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Bölümü Başkanı Avukat Veysel Ok, “Müvekkilim Ziya Ataman bölgede gazetecilik faaliyetleri yürüttüğü için hedef alınmış sonrasında da değişen tanık ifadeleri dışında tek bir kanıt olmaksızın iki seneyi aşkın tutuklu kalmıştır. Çok ciddi sağlık sorunları bulunmasına rağmen bu süre boyunca da tahliye edilmemiştir. Ziya’nın tutukluluğu AİHS ve Anayasa tarafından güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkı ile adil yargılanma haklarının ihlali niteliğindedir. Bu ihlallerin tespiti için AYMye öncelikli inceleme talebiyle başvurduk. Sonuç alamadığımız takdirde Ziya’nın tutukluluğunu AİHM’e taşıyacağız” dedi.

11 Nisan 2016’dan beri tutuklu bulunan eski dağıtımcı ve kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ataman, 2015 yılında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili suçlanıyor. Tanık ifadeleri dışında kanıt içermeyen iddianame, Ataman’ın bu olaylarla bağlantısının tam olarak ne olduğunu da ortaya koymuyor.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda Ataman’ın tutukluluğunun Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 5. ve 6. maddeleriyle Anayasanın 19. ve 36. maddeleri ile güvence altına alınan "özgürlük ve güvenlik hakkı" ve "adil yargılanma hakkının" ihlal edildiği ifade edildi.

HAKSIZ TUTUKLULUK İÇİN TAZMİNAT TALEBİ

Başvurunun "öncelikli" olarak incelenmesi talep edilirken, bu ihlallerin sona ermesi için Ataman’ın tutukluluğuna son verilmesi gerektiği belirtildi. Buna ek olarak, Ataman’ın tutuklulukta geçen zamanı için 50 bin Türk Lirası tazminata hükmedilmesi talep edildi.

Başvuruda Ataman’ın tutukluluğunun  artık cezalandırma uygulamasına dönüştüğü vurgulanırken, Ataman’a karşı somut bir delil sunulmadığı ifade edildi. Başvuruda ana delillerden biri olarak sunulan tanık ifadesinin işkence altında alındığı gerekçesiyle tanık tarafından geri çekildiği hatırlatıldı. Tanığın ilk verdiği ifadesinin baskyla alınmasının hukuka aykırı biçimde delil  teşkil ettiği vurgulanarak, bunun da "adil yargılanma hakkının" ihlali olduğu belirtildi.

‘CİDDİ SAVUNMA HAKKI İHLALLERİ’

Ataman’ın şimdiye kadar verdiği ifadelerin tamamının Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınmış olmasının ve sanığın yaklaşık iki yıldır bir kez bile mahkeme heyeti karşısına getirilmemiş olmasının  hukuktaki "yüz yüzelik" ilkesine aykırı olduğu belirtilirken, bu durumun da ciddi bir "adil yargılanma hakkı" ihlali olduğu vurgulandı.

Başvuruda ayrıca mahkemenin avukatlar tarafından tutukluluğa yapılan itirazların reddi kararlarında da savunmaları ve dosyadaki delilleri değerlendirmediği belirtildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'OHAL İnceleme Komisyonu lağvedilip hukuksal süreç başlatılsın!'

SONRAKİ HABER

DİSK/Emekli-Sen AİHM’ye dilekçe gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...