07 Kasım 2018 13:46
Son Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2018 15:18

'OHAL İnceleme Komisyonu lağvedilip hukuksal süreç başlatılsın!'

Kocaeli ve İzmir'de KESK'liler OHAL İnceleme Komisyonu'nun açık bir süreç yürütmediğine dikkat çekti ve OHAL İnceleme Komisyonu lağvedilsin dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, faks eylemi gerçekleştirdi. Faks eylemi öncesi yapılan açıklamada, OHAL İnceleme Komisyonunun hiçbir aşamada açık ve şeffaf bir faaliyet yürütmediği vurgulandı.

PTT İzmit Şubesi önünde faks eylemi öncesinde açıklama yapan KESK Kocaeli Şubeler Platformuna HDP ve KODA üyeleri de destek verdi. BES Şube Sekreteri Yeliz Yılmaz Karstarlı'nın okuduğu basın açıklamasında, OHAL İnceleme Komisyonunun lağvedilerek KHK ile ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi istendi.

OHAL KHK’si ile gerçekleşen ihraçların hiç birinde kamu emekçilerine savunma hakkının tanınmadığını aktaran Karstarlı, "OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu çalışma usul ve esasları doğrultusunda incelediği ve incelemekte olduğu dosyaların hiç birinde başvurucular halen ne ile suçlandıklarını bilmemektedirler. Bu hali ile komisyonun varlığı uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve ilgili mevzuatlarda yer alan savunma ve adil yargılanma hakkına engel teşkil etmektedir" dedi.

'KAMU EMEKÇİLERİ GÖREVLERİN İADE EDİLMELİ'

Komisyonun etkin ve denetlenebilir bir hukuk yolu olmadığını hatırlatan Karstarlı, "İhraçlara ilişkin başvuruları ele alması ve sonuçlandırması dosya yoğunluğundan ötürü yılları bulmakta, mağduriyet sürelerini uzatan bir hale bürünmektedir. Komisyonca itirazları hakkında olumlu karar verilen kişilere bile tam bir onarım ve tazminat garantisi yoktur" diye konuştu.

Komisyona başvuru yapan başvurucuların dosyalarının hangi aşamada olduğuna ve içeriğine dair karar açıklanana kadar herhangi bir bilgi alınamadığının altını çizen Karstarlı, "Bu anlamıyla OHAL İnceleme Komisyonunun karar vermiş olduğu dosyalar da dâhil olmak üzere hiçbir aşamada açık ve şeffaf bir faaliyet yürütmemektedir. Bu gerekçelerle, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun lağvedilerek, ihraç tüm kamu emekçilerinin görevlerine iadesi ile sosyal, ekonomik ve özlük haklarının tam tazmini için Cumhurbaşkanlığının ilgili yasal süreci başlatması gerekmektedir" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


'OHAL KOMİSYONU KALDIRILSIN, İHRAÇLAR GERİ ALINSIN'

İzmir'de Eğitim Sen 2 No'lu Şube üyeleri Karşıyaka postanesi önünde buluştu. KHK'larla hukuksuzca işten atılan kamu emekçileri için açıklama yapan Eğitim Sen, OHAL komisyonunun kaldırılması ile ilgili faks gönderme eylemi düzenledi.

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik'in burada yaptığı açıklamada "OHAL komisyonunun hiçbir yargı niteliği yoktur. 2 yıldır çalışan komisyon 36 bin dosyayı inceleyerek sadece iki bin kamu emekçisinin iadesini yapmıştır. Mahkeme süreçlerinin önünde en büyük engel olan OHAL komisyonun kaldırılması ile ilgili Cumhurbaşkanına faks eylemi ile itirazlarımızı bir kez daha ilettik. Biz mücadele edeceğimizi, asla biat etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

Postanedeki eylem sonrası Karşıyaka Iskele karşısında bir araya gelen KESK üyeleri de ihraçlara karşı oturma eylemi gerçekleştirdi. 78 haftadır düzenlenen oturma eyleminde Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, "767 gündür bizlere yaşatılan hukuksuzluk sürmekte, OHAL inceleme komisyonu hukuksuzluğun üstünü örten ve arkadaşlarımızı oyalayan bir görevi alenen yapmaktadır. 60 günde dilekçelere cevap verilmesi gerekiyorken 767 gündür dilekçeler cevapsız. Bu güne kadar 130 bin ihraç arkadaştan 36 binin dosyası incelenmiş. Niyet belli, OHAL komisyonu hukuksusluğun komisyonudur" dedi.

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik burada yaptığı konuşmasında İşçilere, kadınlara, öğrencilere yönelik baskıların arttığını belirtti ve "3. Havalimanı işçilerinden 33 işçi hala cezaevinde. Dün TARİŞ'te sendikal haklarını kullandıkları için işten çıkarılan arkadaşları için demokratik tepkilerini gösteren işçiler de gözaltına alındı ve bu sabah çıkarıldı. Sendikal hak ve özgürlükler üzerine uygulanan baskılara son vermelerini bir kez daha talep ediyoruz" diye konuştu. 

Bozgeyik 17 Kasım'da Gündoğdu meydanında krize karşı yapılacak mitinge çağrı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İktidar muhtaç vatandaş sayısı artışı ile övünüyor’

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ataman’ın avukatları AYM’ye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...