07 Kasım 2018 13:31

Güney Afrika'da sağlık emekçileri iş bırakmaya hazırlanıyor

Güney Afrika Grahamstone kentindeki sağlık emekçileri ödenmeyen mesai ücretleri için iş bırakmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Güney Afrika Sağlık Bakanlığı

Paylaş

Güney Afrika’nın Doğu Cape eyaletinin Grahamstone kentindeki acil tıbbi müdahale hizmetleri çalışanı sağlık emekçileri ödenmeyen mesai ücretleri ve ambulans hizmetlerindeki kesintiler yüzünden iş bırakmaya hazırlanıyor.

Güney Afrika Acil Müdahale Personeli Sendikası (Saepu), Sağlık ve Diğer Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hospersa), Ulusal Sağlık, Eğitim ve Bağlı İşçiler Sendikası (Nehawu), Kamu Hizmetleri Birliği (PSA) sendikalarında örgütlü işçiler, geçen yıldan beri süren görüşmelerde 2003 yılından itibaren biriken fazla mesai ücretlerinin ödenmesini talep ediyor. Geriye dönük ödenmeyen fazla mesai ücretleri konuşulmadan diğer gündemlere geçilmeyeceği konusunda uzlaşan dört sendikanın temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri Doğu Cape sahilindeki 4 yıldızlı bir otelde üç gün boyunca yaptığı pazarlıklardan işçileri tatmin eden bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine acil müdahale emekçileri 2 Kasım’da protesto gösterilerine ve grev tartışmalarına başladılar.

Daily Dispatch’e konuşan Saepu Eyalet Temsilcisi Michael Mvuntshi kesintiler yüzünden daha az personel çalıştırıldığını, bu yüzden de acil müdahale çalışanlarının 8 saatlik iş gününün 12 saate çıktığını söylüyor. Bu kesintilerin aynı zamanda halk sağlığı için de tehlikeli bir durum oluşturduğuna vurgu yapan Mvuntshi, “Engcobo’da 65 köye hizmet götüren 3 ambulans var. Bunlardan biri hastayı hastaneye götürdüğünde geriye ikisi kalıyor. O da kullanılabilir durumdaysa. Bir ambulansın bir iki ay tamirde kaldığı oluyor” diyor. Grocotts Mail’e konuşan Hospersa Sendikasının Makana Belediyesi İşyeri Temsilcisi Mbulelo Qonqa, yasaya göre her 10 bin kişilik nüfusa karşı bir ambulans tesis edilmesi gerektiğini ama bu rakama hiçbir zaman ulaşılmadığı gibi var olan ambulans sayısının da azaltıldığını belirtiyor. Transfer yapan doktorlara ya da motorlu araç kazalarına gerekli hizmet verilmediğinde insanların tepkisinin acil durum çalışanlarına yöneldiğine dikkat çeken Qonqa, “Asıl hastaları umursayan biziz ama buramıza kadar geldi. Bakanlık hastaları umursasaydı bu sorunu çoktan çözmüştü” diyor. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Lwandile Sicwetsha, grevin yasal olmadığını savunarak, acil sağlık hizmetleri için ambulans kiralayacaklarını söyledi. Sözcünün ambulans kiralayacak açıklamasına tepki gösteren sağlık emekçileri, “Özel ambulanslara verecek paraları varsa bizim ücretlerimizi ödesinler” diyor. Sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmaması durumunda önümüzdeki günlerde greve çıkılacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BM Göç Anlaşması Almanya’da tartışmalara yol açtı

SONRAKİ HABER

‘İktidar muhtaç vatandaş sayısı artışı ile övünüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...