07 Kasım 2018 12:40

CHP ve HDP’den bütçe ve Sayıştay sorusu

Mecliste bütçe görüşmeleri devam ederken CHP'li ve HDP'li temsilciler "Yolsuzluk yapanları korumaya devam mı edeceksiniz?" diye sordu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Mecliste bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bütçe görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP ve HDP’li temsilciler Sayıştay raporlarına yansıyan yolsuzlukları da hatırlattı, “Yolsuzlukluk yapanları korumaya devam edecek misiniz?​” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ve HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay bütçe görüşmeleri ve Sayıştay raporlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sarayın eylüldeki gizli ödenek toplamının 1 milyar 307 milyon 907 bin lira olduğunu hatırlatan CHP'li Karabat, “Sıkça emekçilerin, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarından bahsettiğimiz bu günlerde bu rakamın sorgulanması gerekir” dedi. 2019 yılı bütçesini “israf, savaş ve sermaye bütçesi” olarak tanımlayan HDP'li Kubilay da, Sayıştay raporları ile ortaya çıkan yolsuzluklar ve usulsüzlükler için “buz dağının görünen yüzü” değerlendirmesinde bulundu.

KARABAT: ÖRTÜLÜ ÖDENEK SORGULANMALI

CHP İstanbul Milletvekili ÖzgüKarabat, Mecliste düzenlediği basın toplantısında özellikle Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinin Cumhurbaşkanlığı bütçesi içerisinde önemli bir yer tuttuğuna işaret etti. 2019 yılında, Diyanet bütçesinin Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine göre daha fazla oranda arttığını söyleyen Karabat, Diyanetin taşınmaz malların kayıt altına alınmasına yönelik düzenlemeye uygun hareket etmediğini, çok sayıda personel istihdam hakkına sahip olmasına ve bu kadar yabancı dil mezunu işsiz bulunmasına rağmen tercüme hizmeti alımına yüksek meblağda kaynak aktardığını belirtti. Özellikle kitap basımları nedeniyle oluşan israfın göze çarptığına dikkat çeken Karabat, bu yılın ilk 6 ayında dağıtılan 6 milyon 338 bin kitabın maliyetinin 14 milyon 221 bin lirayı aştığını, bu tutarın yıl sonunda 28 milyon liraya ulaşacağını söyledi.

Örtülü ödeneğin sorgulanması gerektiğini ancak Mecliste bütün girişimlerine rağmen bu konuda bir açıklama yapılmadığını anlatan Karabat, “Şeffaflıktan uzak, içeriğinin sorgulanması mümkün olmayan örtülü ödenek harcamaları son yıllarda önemli ölçüde artıyor. Sarayın sadece eylüldeki gizli ödenek toplamı 1 milyar 307 milyon 907 bin lira” diye konuştu.

AKP’li belediyelerdeki yolsuzluklara soruşturma bile açılmazken, muhalif belediyeler söz konusu olduğunda tutuklama ve görevden almaların yaşandığını belirten Karabat, “Söz konusu muhalif belediyeler olunca cevval kesilen İçişleri Bakanımızın bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Yolsuzlukları gün gibi ortada olan belediye başkanlarını hala korumaya devam edecek misiniz?​” diye sordu.

KUBİLAY: İSRAF, SAVAŞ VE SERMAYE BÜTÇESİ

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay ise “Bu bütçenin ana omurgasını oluşturan şey, sermayenin ihtiyaçlarıyla hükümetin militarist politikalarıdır. Hükümetin eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe ayırdığı pay ile Savunma Bakanlığı bütçesine ayırdığı payı karşılaştırdığımızda bunu rahatlıkla görmek mümkün” dedi.

Kubilay, HDP olarak yaptıkları araştırmalara göre, örtülü ödeneğin 2.5 milyar TL’den 16 milyar TL’ye çıktığı bilgisini paylaştı. “Şimdi bu paralar nereye gidiyor?​” diye soran Kubilay, şöyle devam etti: “Kamu harcamalarında, sağlık, eğitim gibi alanlara yapılan harcamalarda ciddi bir artış yokken, güvenlik alanındaki bu artış son derece dikkat çekicidir. Yine sadece Saray’ın masrafları 1.8 milyon olarak açıklandı. Yani bu bütçe, bir israf bütçesidir, savaş bütçesidir, sermaye bütçesidir. Verilere bakıldığında 2019 yılında Türkiye ekonomisi bir resesyona girmiş gözüküyor, durgunluk sürecinde. OECD’nin 2019 yılı için tahmini büyümesi yüzde 0,5. IMF’nin tahmini yüzde 0,4. Dolayısıyla bu konuya eğilmemiz lazım. Ekonomik kriz ile siyasi kriz iç içe geçmiş durumda. Bu durum 2019 bütçesinde de kendisini ortaya koymaktadır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin Suriye Temsilcisi: YPG'yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz

SONRAKİ HABER

Harran ve Akçakale'de sağanak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...