07 Kasım 2018 10:28

Her yıl 6-7 bin kişi organ beklerken hayatını kaybediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’de her yıl 6-7 bin kişinin organ beklerken hayatını kaybettiğini belirtti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, organ bağışı ile ilgili yaşanılan sorunların ele alınması ve çözümü için meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

İnsanların hayattayken organlarını veya organlarının bir parçasını yakınlarına verebildiği ancak öldükten sonra organ vermek istemediklerini kaydeden Ağbaba, organ bağışı konusunda toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasının, konuyla ilgili yeterli eğitimin verilmemesinin, bilgi eksikliğinin ve ön yargıların yıkılamadığının sonucu olduğunu ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek; “Yapılan araştırmalar, organ ve doku naklinde dünyanın hala çok gerisinde kaldığımızı göstermektedir. Ülkemizde her yıl 6-7 bin kişi organ beklerken hayatını kaybetmektedir” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK ORGAN NAKLİ 1969 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ağbaba organ nakline ilişkin bilgiler de verdi. “Türkiye’de ilk organ nakli ameliyatı 1969 yılında biri Ankara, biri de İstanbul'da olmak üzere 2 adet kalp nakli ameliyatı ile gerçekleştirilmiş, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İlk başarılı nakil ise 3 Kasım 1975 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından Hacettepe Üniversitesi'nde, canlı akrabalar arası böbrek nakliyle başlamıştır. Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen nakilden 4 yıl sonra 1979 yılında Organ ve Doku Nakli Kanunu çıkarılmıştır. Kanun bugüne kadar 1982 ve 2014 yıllarında olmak üzere iki kere değiştirilmiştir. Türkiye’de ilgili yasal düzenlemenin 1979’da birçok Avrupa ülkesinden önce yapılmış olması önemlidir.”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 1 Kasım 2018 tarihi itibariyle 25 bin 829 kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Ağbaba şunları söyledi;  “Nakil bekleyen hastaların 15. 526’sı erkek, 10.303’ü kadındır. 2018 yılı içinde 72 kalp, bin 318 karaciğer, 3 pankreas, 38 akciğer, 3 bin 210 böbrek nakli olmak üzere toplam 4 Bin 641 organ nakli gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında 30 Kırgızistanlı, 34 Bulgaristanlı, 39 Libyalı, 69 Suriyeliye organ nakli gerçekleştirilmiştir. 4 Bin 641 organ nakli gerçekleştirilmesine rağmen, 2018 yılında nakil bekleyen hasta sayısının artması, organ nakli ile ilgili  farkındalık yaratmak , organ bağışının önemi konusunda daha fazla çalışılması gerektiğini ortaya koymaktadır.”

Türkiye’de organ bağışı oranı milyonda 1,5-2 iken, ABD’de milyonda 20-25 olduğunu vurgulayan Ağbaba; “Türkiye organ naklinde İspanya’nın 20 kat gerisinde yer almaktadır. Yapılan her 5 nakilden sadece 1’inin kadavradan, 4’ünün canlı vericiden olduğunu belirtilirken, Türkiye dünyada canlı vericili böbrek ve karaciğer nakil oranları açısından birinci sırada bulunmaktadır. Ancak kadavradan yapılan nakil oranlarında son sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de kadavra bağışı çok az olduğu için canlı vericili nakiller ön plana çıkmaktadır. Dünya genelinde organ nakillerinin yüzde 80’i kadavradan gerçekleşirken, ülkemizde tam tersi oranda olup , organlar akraba ve yakın çevreden alınmaktadır. Kadavradan bağış sayısı oldukça azdır. 2017 yılında toplam yapılan 4 bin 908 naklin ancak bin 172’si kadavradan yapılabilmiştir. Kadavradan organ bağışında yıllık ihtiyacın çok altında kalmaktadır. Bu durum organ bağışı konusunda toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasına,bilgi eksikliğine, önyargıların yıkılamadığına bağlanmaktadır. İnsanların hayattayken organlarını veya organlarının bir  parçasını yakınlarına verebildiği ancak öldükten sonra organ vermek istemedikleri gerçeğinden hareketle, özellikle Milli Eğitim Bakanlığına ve Diyanet İşleri Başkanlığına büyük görev düşmektedir. Organ bağışının dinimiz açısından günah olmadığına 3.3.1980 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu karar vermiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yüreğir, Seyhan ve Ceyhan ‘hastane’ bekliyor

SONRAKİ HABER

Bakırhan hakkında verilen hapis cezası ‘soruşturmalar devam ediyor’ denilerek bozuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...