06 Kasım 2018 13:31

Irkçılığa ve ön yargılara karşı dayanışma etkinliği

Her yıl Almanya’nın Braunschweig kentinde düzenlenen Kültür ve Edebiyat Günleri bu yıl ‘Edebiyat ve Toplumsal Dayanışma’ başlığıyla gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’nın Braunschweig kentinde her sonbaharda yapılan Kültür ve Edebiyat Günlerinin 7’incisi Pazar günü yapıldı. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) öncülüğünde yapılan bu yılki etkinliğin teması, toplumsal kutuplaşmaya karşı ‘Edebiyat ve Toplumsal Dayanışma’ olarak belirlendi. Etkinliğe, Ercüment Akdeniz, Daniela Dahn, Wezir Demir, Akman Gedik ve Salim Güler konuşmacı olarak katılırken Grup Zeyrek konser de bir konser verdi. Kapitalizmin göçmenler üzerinden ırkçılığı körüklediğine dikkat çeken konuşmacılar, önyargılara karşı emekçilerin dayanışması gerektiğini dile getirdiler.

ÖRGÜTLENME BİLİNCİ

Festivale Türkiye’den katılan Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz, Türkiye’de mültecilerin yoğun sömürüye maruz kaldığını ifade ederek, “Özellikle saya işçilerinin iş bırakma eyleminde ortaya çıkan ortak hak alma mücadelesi sınıf mücadelesi adına yeni bir dinamiktir, işçi sınıfı bütün ülkelerde bu yoldan yürümelidir, ortak örgütlenme bilincini geliştirmelidir” dedi. Önceden beri Almanya’daki işçilerin göçmenlere karşı kışkırtıldığına dikkat çeken Akdeniz, son dönemde göçmen toplulukların Suriyelilerle karşı karşıya getirilmesini eleştirdi.

DAYANIŞMANIN ÖNEMİ

Akdeniz’in ardından kürsüye çıkan Gazeteci Yazar Daniela Dahn, Bergama’da Alman Eurogold firmasının yaptığı siyanürle altın çıkartma faaliyetlerine karşı köylülerin yaptığı direnişe tanık olduğunu söyleyerek, bu konuda yapılan yazar girişimlerinden örnekler verdi.  Dahn, Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasında da Alman edebiyatçıların önemli bir dayanışma sağladığını söyledi. Dahn sosyo-ekonomik ırkçılığın en tehlikeli akım olduğunu belirterek, eşit hak mücadelesine dikkat çekti. DİDF’in çalışmalarını takdirle izlediğini belirten Dahn, ayrıca sadece seçimlerle demokratik yasam ve hakların korunamayacağını, halkın yasaların düzenlenmesinde de doğrudan müdahaleci olması gerektiğini ifade etti.

Etkinlikte ayrıca Wezir Demir, Akman Gedik ve Salim Güler kitaplarından bölümler okurken Ali Şişman da '68 Hareketi'nin edebiyata etkisi üzerine sunum yaptı.

KONSERLE SONA ERDİ

Yapılan konuşmaların ardından yazarlara metal işçileri sendikasının masa saatleri hediye edilirken, sermayenin saat baskısına boyun eğilmeyeceği ifade edildi. Etkinlik Grup Zeyrek’in konseriyle son buldu. Etkinliğe katılanlar ırkçılığa karşı uluslararası mücadele ve dayanışma mesajı verdi. (Braunschvveig/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayeti sanığı: Şuurumu kaybetmişim, beni tehdit ediyordu

SONRAKİ HABER

Sağlıkta bütçe kısıtlaması değil sağlığa bütçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...