06 Kasım 2018 13:22

İnsanlar şiddet görüntülerine daha fazla mı ilgi gösteriyor?

'İnsanlar gerçekten de şiddet görüntülerini izlemeyi seviyor ya da buna ilgi gösteriyor olabilir mi?'

teyit.org'da yayınlanan ilgili yazının ekran alıntısı

Paylaş

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendinden haber alınamayışının ardından sosyal medyada birbirinden farklı iddialar ve fotoğraflar paylaşıldı. İddiaları değerlendiren teyit.org sitesi, fotoğrafların gerçek olmadığını tespit eden bir araştırma yayınlandı.

Araştırmada, Kaşıkçı’ya ait olduğu iddia edilen görsellerle ilgili linkler, şiddet içerdiğine dair ibare ile birlikte yayınlandı. Ancak fotoğraflar oransal olarak çok yüksek tıklama rakamlarına ulaştı. Fotoğrafların Cemal Kaşıkçı’ya ait olduğu iddia edildi. Ancak Teyit.org’un yaptığı araştırmalar, fotoğrafların bazılarının Mısır’da çekildiğini birinin ise Meksika’da 2017 yılında kartelin öldürdüğü bir kişiye ait olduğunu gösterdi.

teyit.org’dan Burak Avşar, konu ile ilgili makalesinde, “teyit.org’un web sitesinde en fazla görüntülenen 5 yazıdaki linklere tıklanma oranı yalnızca yüzde 8’di. Ancak durum Cemal Kaşıkçı vakasında farklıydı. Yayımladığımız analiz 21 Ekim’den bugüne (2 Kasım) toplamda 66 bin kez görüntülendi. Parçalanmış insan uzuvlarının yer aldığı ve hassas içerik olarak özellikle belirttiğimiz kaynaklara ise 14 bin 835 kez tıklandı. Oransal olarak baktığımızda karşımıza çıkan sonuç önceki deneyimlerimizden çok daha farklı. Yüzde 8’lik oran, Cemal Kaşıkçı analizinde yüzde 22’ye yükselmiş. Peki, bunun arkasındaki motivasyon ne olabilir? İnsanlar gerçekten de şiddet görüntülerini izlemeyi seviyor ya da buna ilgi gösteriyor olabilir mi?​” ifadelerine yer verdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'e açılan 'Paradise belgeleri' davası yarın görülecek

SONRAKİ HABER

Kadın cinayeti sanığı: Şuurumu kaybetmişim, beni tehdit ediyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...