07 Kasım 2018 04:06
Son Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2018 18:56

ABD'de ara seçimler yapıldı: Sandıktan 'Bölünmüş Kongre' çıktı

İlk sonuçlara göre Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar, Senato'da ise Cumhuriyetçiler çoğunluğu elde etti. ABD Kongresinde iki kutuplu dönem başlıyor.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) seçmenler, Senatodaki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerde Demokratlar, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Cumhuriyetçiler'den aldı.
Senatoda ise Cumhuriyetçiler üstünlüklerini muhafaza etti. Böylece 2020 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde ABD Kongresinde iki kutuplu bir dönem başlamış oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Demokratların önemli isimlerinden Nancy Pelosi’nin Temsilciler Meclisi Sözcüsü olması gerektiğini belirterek, gerekirse kendisine destek vereceklerini söyledi. Nancy Pelosi, Kongre seçimleri öncesinde ABD Temsilciler Meclisi'nde azınlıktaki Demokratların lideri pozisyonundaydı.

TRUMP KONGRE SEÇİMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Kongre seçimleri sonrası açıklama yapan Trump, "Senato'da Demokratlar 10 senede 8 koltuk almış, bizden 4 koltuk aldı. Obama ilk ara seçimlerinde 6 senato koltuğunu kaybetmişti ve Massachusetts'teki valiliği de düşmüştü. Medya desteğinin gayet düşük olmasına rağmen bu yarıştan alnımızın akıyla çıktık" dedi.

'DEMOKRATLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Trump, "Şu an yüzde 93'e yakın destek oranımız var" derken "Demokratlar bir takım planlarla gelecekler. Bizde masanın başına geleceğiz. Müzakare edeceğiz. Demokratlardan 10 oya ihtiyacımız var. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin birlikteliği bir ihtiyaç. O 10 oyu alamazsak planlar, önergeler geçmeyecek. Yatırımlardan bahsediyorum ya da diğer yeniliklerden bahsediyorum. Onay sürecinde Demokratların bana yardımcı olabilecekleri dünüşüyorum. Karşılıklı bir inatlaşmaya dönerse bir yere varamayız. Herkes bir şeyler yapmak istiyor. Demokratlar da Cumhuriyetçiler de demokratların önergelerini destekleyebilir. Ya da tam tersi olabilir." ifadelerini kullandı.  

Nancy Pelosi, Kongre seçimleri öncesinde ABD Temsilciler Meclisi'nde azınlıktaki Demokratların lideri pozisyonundaydı. Demokratların Kongre'de sözcüsü olmak için en güçlü isim olarak öne çıkan Pelosi, Trump'a yönelik sert eleştirileriyle biliniyor.

ADALET BAKANI SESSIONS İSTİFA ETTİ

 ABD Adalet Bakanı Jeff Session, Başkan Donald Trump’ın isteği üzerine görevinden ayrılığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump da bir süredir aralarında gerginlik bulunan Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ilgili Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Trump, “Adalet Bakanı Jeff Sessions’a, görevinden dolayı teşekkür ederiz ve kendisine iyi niyet dileklerimizi sunarız. Bu göreve kalıcı olarak kimin atanacağı ileri bir tarihte belirlenecektir.” ifadelerini kullandı.

Trump, Sessions’ın ardından Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Matthew G. Whitaker’ın bu görevi geçici olarak devralacağını duyurdu.

KAÇIKÇI CİNAYETİ KONGRE'DE GÖRÜŞÜLECEK

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda gelecek hafta Kongre ile görüşeceğini, konuya ilişkin Türkiye ve Suudi Arabistan’la yakın çalıştığını belirterek, "Bu konuda güçlü bir fikir oluşturuyorum." dedi. Trump, "Bu konu üzerine gelecek hafta çalışacağız, Kongre’yle yakın bir çalışma içerisindeyiz. Birlikte çalışıyoruz, hepsi yetenekli insanlar. Türkiye ve Suudi Arabistan’la birlikte çalışıyoruz. Bu konuda güçlü bir fikir oluşturuyorum." diye konuştu.

İRAN YAPTIRIMLARI AÇIKLAMASI

Trump ayrıca İran'a yönelik yaptırımlara dair de konuştu “ABD tarihindeki en büyük yaptırımları uyguladık” diyen Trump "Fakat bazı ülkelere süre verdim, çünkü talepte bulundular. Bunu yaptım, çünkü petrol fiyatlarının varil başına 100 veya 150 dolara çıkmasını istemiyorum. Çünkü fiyatları aşağı çekiyorum. Eğer bakarsanız, petrol fiyatlarının aşağı düştüğünü görürsünüz" dedi.  (HABER MERKEZİ)


TEMSİLCİLER MECLİSİNDE DEMOKRATLAR ÜSTÜNLÜK SAĞLADI

ABD'de bazı eyaletlerde sayım işlemleri devam ederken resmi olmayan sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisinde 220 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler şu ana kadar 194 sandalye elde etmiş görünüyor.

Amerikan AP haber ajansının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü sağlamak için 218 sandalyeye ulaşmak gerekiyor. Demokratların kazanmasının kesin gözüyle bakıldığı eyaletler ve Cumhuriyetçilerin elinden aldığı sandalyelerin de eklenmesiyle bu partinin "zafer kazandığı" belirtiliyor.

Senato'da ise Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 45 sandalyeye sahip olacak.

Seçimlerden önce Temsilciler Meclisinde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat Temsilci görev yaparken, 5 koltuk ise bazı nedenlerle boş bulunuyordu. Seçimlerden önce Senatoda Cumhuriyetçilerin 51 senatörüne karşılık Demokratların 49 sandalyesi bulunuyordu.

Bölünmüş Kongre nedeniyle, 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump'ın işinin zorlaşacağı ifade ediliyor.

NANCY PELOSİ ZAFER KONUŞMASI YAPTI

Kaliforniya eyaletinden Temsilciler Meclisine tekrar seçilen ve Temsilciler Meclisinin mevcut azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi, Washington'da Demokratların zaferini ilan etti.

"Yarın Amerika’da yeni bir gün olacak" diyen Pelosi, Demokrat Temsilciler Meclisinin şeffaf olacağını ve Cumhuriyetçi parti ile çalışacağını dile getirdi.

ABD’nin yeterince ayrılığa düştüğünü ve artık bir araya gelme zamanı olduğunu ifade eden Pelosi, "Bu, Demokrat ve Cumhuriyetçi meselesi değil ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirme meselesidir" diye konuştu.

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump'ın da Pelosi'yi telefonla arayarak Demokratların Temsilciler Meclisinde üstünlük elde etmesinden dolayı tebrik ettiği bildirildi.

BEYAZ SARAY: SONUÇLAR TRUMP'IN POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRMEZ

Seçimlerin devam ettiği sırada Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray sözcüsü Sanders, "Sonuçlar Trump'ın politikalarında değişikliğe neden olmaz" dedi.

TRUMP: MUAZZAM BİR BAŞARIYDI

ABD Başkanı Trump ise "Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler" açıklaması yaptı.

Trump göreve geldiğinde Washington'daki üç güç dengesinden biri olan Kongrede üstünlük Cumhuriyetçilerin elindeydi. Üstünlüğü Demokratların ele geçirmesi durumunda Kongrenin onayına ihtiyaç duyulan konularda Trump'ın hareket alanı daralmış olacak.

Ilhan Omar
Somali asıllı Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi'nde yer alan başörtülü ilk Müslüman kadın oldu
 

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NİN İLK MÜSLÜMAN KADIN ÜYELERİ

ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden Demokrat Partiden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" oldular.

Temsilciler Meclisine seçilen Tlaib, şunları söyledi: "Bu sonucu elde etmek için yıllarca uğraştım. Filistinli Müslüman bir kadın olarak zafer kazanmak gurur verici. Ayrıca annemdeki tutku ve merhamet bana geçmiş. O her zaman gülüyor ve insanların iyi olabileceğini düşündüğünden kendisine yönelik ırkçı davranışları bile anlamıyor. Bu da benim için her zaman ilham kaynağı oldu."

Minnesota eyaletinden seçimlere giren ve Cumhuriyetçi rakibi Jennifer Zielinski karşısında galip gelerek ABD Temsilciler Meclisinin başörtülü ilk Müslüman kadın üyesi olan Somali asıllı Ilhan Omar da seçim sonucunu ailesi ve destekçileriyle kutladı.

Toplanan kalabalığa seslenen Omar, ABD'ye 12 yaşında geldiğini ve ondan önce 4 yıl mülteci kamplarında yaşadığını anlatarak "Minnesota eyaleti oldukça soğuktur ama insanlarının kalpleri bir o kadar sıcaktır. Bu insanlar sadece mültecilere sahip çıkmıyor aynı zamanda onları Washington'a gönderiyor." dedi.

TENNESSE'NİN İLK KADIN SENATÖRÜ

Tennesse eyaletinde emekliye ayrılan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker'ın yerine aynı partiden Marsha Blackburn seçildi. Blackburn eyalet tarihindeki ilk kadın senatör oldu.

ABD'DE EŞCİNSEL OLDUĞUNU AÇIKÇA KABUL EDEN İLK VALİ JARED POLİS

Colorado eyaletindeki valilik seçimlerini Demokrat aday Jared Polis'in kazanması bekleniyor. Polis, ABD'de eşcinsel olduğunu açıkça kabul eden ilk vali olacak.

AP'nin yayımladığı sonuçlara göre, Polis oyların yüzde 51'ini alırken, Cumhuriyetçi aday Walker Stapleton'ın oy oranı ise yüzde 45'te kaldı.

Biseksüel olduğunu açıklayan Oregon Valisi Kate Brown, ABD'de vali seçilen ilk LGBTİ birey olmuştu.

KAZANANLAR, KAYBEDENLER...

Kuzey Dakota'da seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Kevin Cramer, Demokrat Partiye Senatodaki ikinci koltuğunu kaybettirdi.

Indiana'dan seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Mike Braun, Demokrat Partiye Senatodaki ilk koltuğunu kaybettiren isim olmuştu.

Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar arasında kıyasıya bir mücadeleye sahne olan Teksas eyaletinde de Senatör Ted Cruz koltuğunu korumayı başardı.

Cumhuriyetçi Partinin 2012 seçimlerindeki başkan adayı Mitt Romney de Utah eyaletinde emekliye ayrılan Orrin Hatch'ın yerine geçerek partisinin Senatodaki konumunu muhafaza etti.

Nebraska eyaletinde ise Cumhuriyetçi Senatör Deb Fischer yarışı kazanarak koltuğunu korudu.

SEÇİM ÖNCESİ DAĞILIM NASILDI?

Ara seçimler öncesi Temsilciler Meclisi'nde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekil görev yaparken, 5 koltuk ise farklı sebeplerle boş bulunuyordu.

100 sandalyeli Senato'da ise Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 sandalyesi vardı.

FACEBOOK 115 HESABI KAPATMIŞTI

Kongre ara seçimleri öncesinde Facebook, ABD’li güvenlik yetkililerinden gelen “yabancı kurumlarla bağlantılı olabilecek şüpheli davranış” uyarıları üzerine 115 kullanıcının hesabını kapattığını duyurdu.

Facebook’tan yapılan açıklamada, hesapların Rusya’nın internet kurumlarıyla bağlantılı olup olmadığını saptamak için daha fazla araştırma gerektiği ifade edildi. 2016 yılında yapılan ABD Başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddiası ABD’de halen soruşturuluyor.

ABD ayrıca Rus hükümetini sosyal medya paylaşımlarıyla ülke siyasetine karışmakla ve yanlış bilgi yaymakla suçlamıştı.

Facebook’tan yapılan açıklamada, şirketin Instagram’da İngilizce paylaşımlar yapan 85 hesap ile Facebook’taki Fransızca ve Rusça sayfalarla bağlantılı 30 hesabı kapattığı duyuruldu. Şirket bu hesaplardan bazılarının ünlü isimlere bazılarınınsa siyasi tartışmalara odaklandığını söyledi.

Facebook’un siber güvenlik politikasının başındaki isim olan Nathaniel Gleicher, uyarının pazar akşamı ABD emniyet teşkilatından geldiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

90 uzman Kürtçe için yol haritası çizecek

SONRAKİ HABER

Kuruş hesaplarıyla öğrencilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...