06 Kasım 2018 12:48

Mardin’de bütçe açığı: 71 milyon TL

Sayıştay raporlarına göre Mardin Büyükşehir Belediyesi bir yılda 71 milyon 642 bin TL açık verdi.

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Paylaş

Sayıştay’ın belediyelerin 2017 yılına ilişkin açıkladığı mali tablolarına göre, kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi sadece bir yılda 71 milyon 642 bin TL bütçe açığı verdi.

Kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda, belediyenin 2017 yılındaki giderinin bütçe gelirinden 71 milyon 642 bin TL fazla olduğu tespitine yer verildi. Raporda, belediye hesaplarındaki incelemeler sonucu tahsisli kullanılan veya kullandırılan binaların mali tablolarda yer almadığı belirtilerek, bunun da mali tablo doğruluğunu etkilediği ifade edildi. Sayıştay denetçisi, belediyenin bütçe gelir cetvelinde eğlence vergisine ilişkin tahakkuk ya da tahsilata da yer vermediğini paylaştı.

KAMU KAYNAĞI ZAYİ EDİLDİ

Ayrıca, belediye tarafından yapılan bazı ihalelerde ‘Kamu kaynaklarının verimli kullanılması’ ilkesinin göz ardı edildiğine dikkat çekildi. Bu durumu, ‘hatalı ve mevzuata aykırı’ şeklinde değerlendiren denetçiler, hatalı değerlendirmeler nedeniyle 58 bin 500 TL kamu kaynağının zayi olduğu bilgisini paylaştı.

PROJE BEDELİNİN ÇOK ÜZERİNDE ARTIŞ

“Mardin İli Muhtelif Köy Yolları Asfalt Sathi Kaplama” yapım işine ilişkin bazı usulsüzlükler de denetçiler tarafından kayda alındı. Söz konusu bölümde, kesin proje veya uygulama projesi üzerinde gösterilmeyen iş kalemleri arasında miktar değişimlerinin yapıldığı, bazı iş kalemlerinin miktarında ön görülenin çok üzerinde artışa gidildiği ve bazı iş kalemlerinde ihaleye esas miktarların altına inildiği tespitlerine yer verildi. Bundan kaynaklı, 13 milyon 191 bin 165 TL bedelle tamamlanacak projenin 16 milyon 49 bin 235 TL’yle tamamlandığı ifade edildi. Belediye ise, iddiaların mevzuata dayandırıldığını savundu.

2 MİLYONUN KAYDI YAPILMADI

Kayyım atanan Artuklu Belediyesi’nde de Sayıştay denetçileri usulsüzlükler tespit etti. Raporda, 2017 yılı içerisinde tahsil edilen 2 milyon 96 bin 180 TL elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tahakkuk kayıtlarının yapılmadığı belirtildi. Yine, belediyeye ait kiralanan taşınmazların ihale yoluyla kiralanmadığı ve bunun mevzuata aykırı olduğu ifade edildi. Denetçiler, belediyenin ambalaj atıkların toplanması için verilen imtiyaz hakkının ihale yapılmaksızın ve herhangi bir bedel alınmaksızın verildiğini de raporlarının da belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ögrencilerden YÖK protestosu: YÖK kapatılsın

SONRAKİ HABER

Tutuklu milletvekili Güven’in duruşması yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa