06 Kasım 2018 11:55

Münih’te binlerce kişi AfD’nin Meclise girmesini protesto etti

Eyalet parlamentosu seçimlerinde meclise 22 milletvekili gönderen Almanya için Alternatif partisi binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya Münih’te 13 Ekim’de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde aldığı yüzde 10,2 ile meclise 22 milletvekili gönderen Almanya için Alternatif (AfD) partisi binlerce kişi tarafından protesto edildi.

5 Kasım Pazartesi günü yeni parlamentonun açılışı sırasında gerçekleştirilen gösteride, Meclis binasına yaklaşılmasına izin verilmedi.

“Baştan karşı çıkalım” sloganıyla sanatçılar Ulrike Bührlen ve Benjamin David’in çağrısıyla yapılan gösteriye, 5 bine yakın insan katıldı. Eylem sırasında bir konuşma yapan David, “AfD şu anda var olan demokratik ortamı kullanarak güç topluyor. Buna izin verilmemeli. Çünkü bu parti uzun vadede demokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefliyor” dedi.

Daha önce Maximillian köprüsü üzerinde yapılması planlanan gösterinin yeri, polis tarafından meclise çok yakın olduğu gerekçesiyle değiştirildi. Eyleme katılan sanatçıların çağrısı üzerine toplanan kalabalık saat 21.00’de cep telefonlarını çıkararak gökyüzüne tuttu. Daha önce 1992’de de ırkçı saldırılara karşı benzer bir gösteri düzenlenmiş ve 400 bin kişi katılmıştı. Münih’te geçtiğimiz yaz aylarında ırkçılığa karşı düzenlenen başka bir gösteriye de 40 bin kişi katılmıştı. AfD’nin meclise girmesine karşı yapılan eyleme SPD, Yeşiller, Sol Parti başta olmak üzere çok sayıda parti ve örgüt destek verdi.

AfD’Lİ MECLİS BAŞKANI SEÇİLMEDİ

Eyalette seçimlerden sonra yüzde 10 kadar oy kaybeden Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile Hür Seçmenler (FW) partisi arasında koalisyon kuruldu. FW pazarlıkların ardından üç bakanlık elde etti. Eyalet Başbakanlığına ise Markus Söder seçildi.

Eylemin yapıldığı gün 205 sandalyeli meclis başkanlığı için yapılan seçimleri ise CSU üyesi Ilse Aigner kazandı. AfD dışındaki partilerin oyunu alan 55 yaşındaki Aigner, daha önce Federal Tarım Bakanlığı yapmıştı. Aigner’in yardımcılığına ise CSU, FW, SPD ve Yeşiller’den siyasetçiler seçildi. Gelenek gereği mecliste bulunan bütün partilerden bir kişinin meclis başkanı olması gerekiyor. Ancak, AfD’nin aday gösterdiği Raimund Swoboda sadece 27 oy aldığı için bu göreve getirilmedi. Bütün partiler AfD’li bir siyasetçinin meclis başkan yardımcısı yapılmaması konusunda daha önce görüş birliğine varmıştı. (MünihEVRENSEL)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Ekim Devrimi'nin 101. yıl dönümü:Kapitalizm ve krizine karşı sosyalizm

SONRAKİ HABER

Sözleşmeli personel arttı, memur azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...