06 Kasım 2018 11:46

Diyanet ailelere tazminatı ödemedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyarbakır Kulp'ta yaşanan kuran kursu yangınıyla ilgili verilen tazminat kararını ödemedi. Aileler AYM'ye başvurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyünde Müftülüğe bağlı Kur’an kursunda 6 çocuğun ölümü ile sonuçlanan yangınla ilgili davada tazminata mahkum olan Diyanet tazminatı ödemeyince aileler AYM ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yaptı.

Karaağaç köyündeki Kur’an kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde, elektrik ısıtıcısından çıkan yangında, yatılı kalan öğrenciler Nur Muhammed Bayka, Suat Çankaya, Mehmet Bingöl, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun yaşamını yitirirken, 6 çocuk yaralanmıştı. Olayla ilgili 6 kişi hakkında dava açılmıştı.

DİYANET’E TAZMİNAT DAVASI

Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama devam ederken, yangında hayatını kaybeden çocuklardan Suat Çetinkaya ve Şahin Kahraman’ın aileleri, avukatları aracılığı ile Diyanet İşleri Başkanlığına karşı açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, 27 Aralık 2017 tarihinde verdiği karar ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Çetinkaya ailesine 257 bin, Kahraman ailesine ise 358 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

DİYANET: KARAR KESİNLEŞMEDİ

Aileler, avukatları aracılığı ile hükmedilen tazminatın kendilerine ödenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvururken, Diyanet, istinaf yoluna başvurulacağını, karar kesinleşmeden ödeme yapmayacağını bildirdi. Mahkeme kararı, Diyarbakır 5 ve 9’uncu İcra Müdürlüğü’nde icra takibine konulurken, Diyanet İşleri Başkanlığı, bu dosyaya da ‘Ödeme yapılmayacağını’ yazılı olarak bildirdi. Aileler bu kez İdare Mahkemesi kararını 30 gün içinde yerine getirmeyen memurlar hakkında suç duyurusunda bulunurken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 19 Nisan 2018 tarihinde dilekçelerin işleme konulmaması kararını verdi. Son olarak başvurulan İcra Müdürlüğü’nün de, ‘Kamu kurumunun hak ve alacaklarına haciz konulamayacağı’ gerekçesiyle talebi reddetmesi üzerine aileler avukatları aracılığı ile Anayasa Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuru yaptı. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ı eleştiren tablo Almanya’da sansürlendi

SONRAKİ HABER

Mültecileri taşıyan araç devrildi: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...