19 Eylül 2012 05:27

Evrim konferansında buluşalım

Biyoloji ve Genetik (BİYOGEN) Topluluğu olarak bu sene Ulusal Evrim Konferansı’nın 7. sini 29-30 Eylül’de ODTÜ’de düzenleyeceğiz. Etkinliğimizi anlatmadan önce biraz topluluğumuzdan bahsetmek gerekirse; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı olan Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun kurulduğundan bu yana en büyük amacı h

Evrim konferansında buluşalım
Paylaş
ODTÜ Biyogen

GERÇEK BİLİM DAHA GENİŞ KİTLELERE YAYILACAK

Maalesef ülkemizdeki inanç ve önyargı sonucu, etkinliklerimiz yurt genelinde çok geniş kitlelere hitap etmemekte ama biz biliyoruz ki, bu ülkede bizim gibi bilim çalışkanları ve savunucuları olduğu sürece, gerçek bilim daha geniş kitlelere yayılacak ve bağnazlık baskısı altında sıkışmış gençlerimize kadar ulaşacaktır. Bu fikir bile bize muazzam bir kuvvet vermektedir. Geçtiğimiz sene içerisinde çeşitli etkinlikler yaptık. Bunlardan ilki 6.Ulusal Evrim Konferansı oldu.2006 yılından beri düzenlenen konferansların 6.sı olan bu etkinlikte, 2 gün boyunca Amerikalı Profesör Kenneth Miller’ın yanı sıra Türkiye’den çeşitli akademisyenler yer aldı. Sonraki etkinliğimiz, 1 Aralık Dünya AIDS günü yaptığımız etkinlikti. ODTÜ’de AIDS bilincini arttırmak amacı ile çeşitli etkinlikler düzenledik. Diğer bir etkinlik, 25 Nisan’da düzenlediğimiz DNA Günü etkinliğiydi. Bu etkinlikte, DNA’nın canlılar için anlamı ve DNA teknolojilerinin günlük yaşama etkisi üzerine konular konuşuldu ve tartışıldı. Bu etkinliklerin yanında, yıl içinde fosil çalışmaları hakkında bilinçlenmek adına 2 defa Haymana-Polatlı Havzasına fosil inceleme gezileri düzenledik. Ayrıca topluluğumuzun dergisini çıkarma görevi üstlenen, Yaşam Ağacı adında bir alt grubumuz var. Bu dergi, BİYOGEN üyelerinin yazı, çeviri ve haberlerini içeren bir dergi ve 2 sayısı başarılı olarak çıkarılmış, ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Yıl içinde de aktif bir dergi olmayı planlamaktadır.

EVRİM AĞACI GRUBU

Topluluğumuzun Evrim Ağacı adında başka bir alt grubu daha bulunmaktadır. Bu grubun amacı, Türkiye’de Evrim bilincini arttırmaktır. Planlanan evrim seminerlerinin bazıları 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. İzmir’de 4 farklı lisede sunumlar yapılmış ve toplamda binden fazla kişiye ulaşılmıştır. Mart 2012’de Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği’nin (ESEB) desteğini alan Evrim Ağacı, topluluğumuzun en aktif alt grubu olarak çalışmalarına devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde planladığımız iki büyük etkinlik bulunmaktadır. İlki, bu sene 29-30 Eylül’de 7.si düzenlenecek olan Ulusal Evrim Konferansı’dır. Öncekiler gibi, bu konferanstaki temel amaç da Evrim kuramı hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirmedir. Özellikle genç kesimden büyük bir katılımcı beklediğimiz bu etkinlikte, yaşamın kökeni ve her açıdan evrim alanında konuşmaların yanı sıra, evrimsel tıp ve evrim felsefesi alanında da konuşmalar olacaktır. Her sene gelenek haline getirdiğimiz yurtdışından konuşmacı davet etme, bu sene de devam etmektedir. Evrim alanında dünyaca ünlü iki akademisyen olan Martin Hanczyc ve Eva Jablonka, konferansımızda konuşma yapacaktır. Martin Hanczyc Yaşamın Kökeni hakkında, Eva Jablonka ise 4 Açıdan Evrim hakkında konuşacaktır. Ayrıca ODTÜ Felsefe bölümünde öğretim görevlisi olan Ayhan Sol da Evrim üzerine konuşma yapacaktır. Etkinliğimize öğrenci arkadaşlarımız sözlü ve poster sunumları da ile katılabilecek. Etkinliğin ilk günü, sunumlar bittikten sonra, evrimin kanıtları olan fosillerin bulunduğu MTA Tabiat Tarihi Müzesine eğlenceli ve bilgilendirici bir gezi düzenlenecektir. Evrim karşıtlarının tutunduğu tek dal olan sahte fosil yalanının, orada tamamen yerle bir olduğunu göreceksiniz.

BİLİNÇLİ TOPLUM OLGUSU GÜÇLENMELİ

İkinci etkinliğimiz ise Nörobilim hakkında bilgilendirme tarzında olacak olan 1.Sinirbilim Günleri’dir. Bu etkinlik 2 gün sürecek ve çeşitli konuşmacılar olacaktır. Şimdiye kadar 13 konuşmacı belli olmuştur ve devamı gelecektir. Amacımız, bu konferanslar ile halkımızın psikoloji, etoloji (davranış bilimi), nörobiyoloji, nöroloji ve ilgili alanları hakkındaki bilgilerini arttırmak ve bilime olan ilgiyi ve bilgiyi arttırmaktır. Bilimin en geniş kitlelere yayılması için yaptığımız bu iki etkinliğe siz gençleri davet etmekten büyük sevinç duyarız. Bilim aşkı uğruna çıktığımız bu yolda desteğinizi arkamızda hissetmek bize büyük bir azim ve mutluluk duygusu verecek ve ilerde daha büyük etkinlikler yapma arzusu aşılayacaktır. Biz daha büyük etkinlikler yaptıkça Türkiye’deki bilinçli toplum olgusu güçlenecek, sürü toplum olgusu ve dogmacılığa verilen destek zayıflayacaktır. Belki bu sene 7.sini gerçekleştireceğimiz etkinliğin 10.sunu sizler gerçekleştirir, bu büyük amacı sizler devam ettirirsiniz.

7.Ulusal Evrim Konferansı’nda buluşmak üzere…

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.

www.biyogen.metu.edu.tr/7uek

www.facebook.com/events/141083292698318/

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

İnşaat halindeki okulda eğitim

SONRAKİ HABER

Akhisar Düşerken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...