06 Kasım 2018 11:13

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihaleleri de Sayıştay raporlarında

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesi, Sayıştay denetçileri tarafından mevzuata aykırı bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi şirket işçilerinin yapmış olduğu, metropol içindeki yol, bakım ve onarım işlerinin ihale ile taşeron şirkete verilmesi Sayıştay denetçileri tarafından mevzuata aykırı bulundu. Söz konusu ihalenin bedeli 77 milyon lira.

Sayıştay raporlarında İzmir Büyükşehir Belediyesine dair pek çok bulguya yer verildi. Büyükşehir'in 2017 yılı mali yapısını inceleyen Sayıştay denetçileri, usulsüzlükler tespit etti. Raporda, kur hesaplamalarının hatalı yapıldığı, yabancı para cinsinden yapılan işlemlerde faturaların TL olarak düzenlenmediği ve TL karşılığının belirlenmediği tespit edildi. Ayrıca belediye şirketi İZBETON'un yaptığı işin ihaleyle başka bir özel şirkete verilmesinden kaynaklı belediyenin zarara uğratıldığını belirtildi.

İzmir il sınırları içerisindeki ulaşım yollarında asfalt kaplaması, bakım ve onarım işini ihale ile belediye şirketi İZBETON almış olduğu halde, yapılan yeni bir ihale ile işlerin bir kısmının taşeron şirkete verilmesi Sayıştay denetçileri tarafından rapor edildi, ihalenin uygun olmadığı belirtildi. 59 milyon TL ile sonuçlanan ihale, keşif artışlarıyla toplamda 77 milyona ulaşmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise işlemlerin farklı olduğunu ileri sürdü ancak verilen cevap Sayıştay denetçileri tarafından yerinde görülmedi. İhale bedelinin mali bütçeyi etkilediği belirtildi. Söz konusu ihale duyurusu yapıldığı zaman belediyede örgütlü Genel İş Sendikası taşeronlaştırma hamlesi olarak nitelendirilmiş ve karşı çıkmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi artan iş yükü karşısında işçi alımı yapmak yerine ihaleye çıkarak işleri başka bir şirkete vermeye tercih etti.

KUR HESAPLAMALARI DA ZARAR OLUŞTURDU

Raporda döviz ile yapılan işlemlerin kur hesaplamalarının hatalı yapılmasından dolayı kurumun zarara uğratıldığı bilgisi verildi. Raporda, “2017 yılı içerisinde toplam 1.041.858.848,55 TL’lik kur hesaplaması yapılmış olup, bunlarda bir yeknesaklığın sağlanmadığı, hesaplamalarda baz alınacak kurun ve de kur tarihlerinin doğru uygulanmadığı görülmüş olup uygulamanın mevzuatta belirttiğimiz gibi düzeltilmesi gerekmektedir. Ayrıca toplam 53.622.333,89 TL 320 Bütçe Emanetleri Hesabı kullanılarak tekrardan kur hesaplaması yapılmış olup, bu uygulamadan dolayı toplam 2.278.433,45 TL kurum adına olumsuz kur farkı ortaya çıkmıştır. Söz konusu uygulamalar kurumun mali tablolarını önemli ölçüde etkilemektedir" denildi. 

Gülermak Ağır San. İnş. Ve Taah. A.Ş.’nin Konak Ve Karşıyaka Tramvayları Yapım İşine ait düzenlemiş olduğu 6 adet yabancı para (65.603.767,34 €)  cinsinden faturanın da mevzuata aykırı olduğu belirtilerek cezai işlem yaptırılması istendi. 


SAYIŞTAY RAPORU, İŞ CİNAYETLERİNDE İHMALİ ORTAYA KOYDU 

Sayıştay’ın Denizli Pamukkale Belediyesi 2017 yılı Sayıştay düzenlilik denetim raporunda yapım işi ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair gerekli görevlendirmelerin geç yapıldığı tespit edildi. 

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Pamukkale Belediyesi’nin yapmak üzere olduğu ve inşaatında 3 Afgan mültecinin öldüğü Seyir Tepesi Projesi üzerine tartışmalar sürerken Sayıştay raporları, Pamukkale Belediyesi’nin 2017 yılındaki tüm yapım işi ihalelerinde gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadığını tespit etti. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kurum tarafından gerçekleştirilen yapım işlerinin incelenmesi neticesinde; Fen İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen muhtelif yapım işlerinde işyerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önlemek ve koruyucu hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin işin başlama tarihinden daha ileri tarihlerde görevlendirmelerinin yapıldığı görülmüştür”. 

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık iki ay önce “Seyir Tepesi Projesi” bünyesinde mobil platformun devrilmesi sonucu 4 Afgan mülteci işçi 30 metre yükseklikten düştü. Kayıt dışı çalıştırılan 3 Afgan işçinin hayatını kaybettiği olayda 1 işçi de ağır yaralandı. Olaydan sonra projede kayıt dışı çalışan başka mülteci işçilerin de olduğu, mülteci işçiler tarafından dile getirilmişti. Sayıştay raporunda, belediye adına verilen cevapta ise işçi sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önlemlere bundan sonra dikkat edileceği ifade ediliyor. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP, Sayıştay raporlarını yargıya taşıdı: İhanetin belgeleri

SONRAKİ HABER

İHD: Sise Bingöl tahliye edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...