06 Kasım 2018 08:09

İsviçre’de inşaat işçilerinin eylemleri kararlılıkla sürüyor

İsviçre'de emeklilik yaşının 62'ye yükseltilmesine ve çalışma saatlerinin 50'ye çıkarılmasına tepki gösteren inşaat işçilerinin eylemleri sürüyor.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

İsmail ŞİMŞEK
Bern

İsviçre’de inşaat sektörü patronlarının toplu sözleşmeyi delme ve işçilerin kazanılmış haklarını gasbetme girişimine işçiler, grev ve eylemlerle yanıt veriyor. Ekim ayını grev ve eylemlerle tamamlayan inşaat işçileri, kasım ayına da eylem ve grevlerle girdi. Her gün bir başka kantonda greve çıkan işçiler, taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle sokaklara çıkıyor, yürüyüşler gerçekleştiriyor.

Başkent Bern’de ve Lozan’da (Vaud Kantonu) yürüyüş ve mitingler gerçekleştiren işçiler, yarın Zürich’te sektör patronlarının karargahı denilen merkezi bina önünde eylem yapacaklar.

BERN'DE BİN İŞÇİ İŞ BIRAKTI

1 Kasım’da İsviçre’nin başkenti Bern’de bir araya gelen inşaat işçileri, protesto ve grevle toplu iş sözleşmelerine sahip çıkacaklarını bir kez daha haykırdılar.

Fransızca konuşulan kantonlarda yapılan eylemlerden sonra ilk defa Almanca konuşulan bir kantonda eylem gerçekleştirildi.  Daha önce Tessin, Cenevre, Neuchatel ve Jura’da eylemler yapılmıştı. İlk defa bir Almanca konuşulan bir şehirde eylem gerçekleştiren işçiler, bir gün iş bıraktılar. Buradaki konuşmalarda da 60 yaş emekliliğe sahip çıkan işçiler, haftalık 50 saat çalışmaya da ‘hayır’ dediler.

LOZAN'DA COŞKU HAKİMDİ

5-6 Kasım tarihlerinde Kanton Vaud’da (Lozan) iki günlük eylem ve grev kararı alan inşaat işçileri, sendikalarıyla birlikte Lozan’ın en işlek caddelerinde kilometrelerce yürüdü, sloganlarını haykırdı ve sözleşmelerine sahip çıktı.

Sabahın erken saatlerinde dört ayrı bölgede toplanan işçiler, öğle saatinde yürüyüş için Lozan’da bir araya geldi. Lozan, Nyon, Yverdon ve Vevey’de erken saatlerde toplanma yerlerine gelen işçiler, öğlene doğru Lozan Ouchy- Place de la Navigation'da buluşarak büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi.

4 binden fazla inşaat işçisi, burada yapılan konuşmalardan sonra, saat 13.30’da kortej oluşturarak, Lozan'ın işlek caddelerinde sloganlarıyla ve pankartlarıyla, sektör patronlarına güçlü bir cevap verdi.

İşçiler sık sık, “Emekliliğime dokunma”, “Haftalık 50 saate hayır” sloganları attı. Uzun ve coşkulu korteje çevredekilerin ilgisi oldukça fazlaydı.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşçiler, halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmelerindeki emeklilik yaşının 60’ta kalmasını ve maaşlarına 150 frank zam yapılmasını istiyor; stajer işçilerin düşük ücretle çalıştırılmasına karşı çıkıyor.

A, B ve C olmak üzere üç kategoriye ayrılan inşaat sektöründe en alt kategori C. Bir işçinin C’den B`ye geçmesi için, aynı patrona 3 yıl çalışması gerekiyor. B’ye geçen bir işçi, kadrolu olarak işine devam ederken, maaşına 600 ila 800 frank arasında değişen artış sağlanıyor. Ancak taşeron patronlarına çalışan işçiler, hiçbir zaman aynı patrona 3 yıl çalışamıyor. Patron değişirse, işçinin çalışma süresi sıfırlanıyor. İşçiler bu durumun kaldırılmasını istiyor.

Patronlar erken emeklilikte yüzde 5 kesinti talep ediyor, işçiler ise bunun imkansız olduğunu dile getiriyor.

PATRONLAR NE DİYOR?

Sektör patronları, işçilerin zam talebine ve yapılmak istenen yüzde 5 kesintiye hayır demiyor ancak “Bunları kabul ederiz ama sizler de 62 emeklilik yaşını ve haftalık 50 saat çalışmayı kabul etmelisiniz” diyor. İşçiler patronların bu isteklerine grev ve yürüyüşlerle cevap veriyor.

İŞÇİLER YARIN ZÜRİH’TE

Ekim ve kasım ayında yaklaşık 10 bin inşaat işçisi, farklı kantonlarda grev ve yürüyüşlere katıldı. Eğer anlaşma sağlanamazsa, daha büyük grev ve yürüyüşler kaçınılmaz görünüyor.

5 Kasım’da Kanton Vaud’da sokağa çıkan işçiler, bugün trenlerle Zürich’e hareket edecek. Cuma günü yapılacak görüşme öncesi, sektör patronlarını Zürich’te bulunan merkez binaları önünde protesto edecekler.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: Kıskansan da patlasan da çalışacağız

SONRAKİ HABER

'Askeri okul öğrencilerine 24 Haziran'da usulsüz oy kullandırıldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...