19 Eylül 2012 05:12

Onlar için okul zili hala çalmadı

Aile bütçelerine katkı sunmak için pamuk tarlalarında çalışan çocuklar için okul zili hala çalmadı. Aileleri ile birlikte Maraş’tan Adana’ya pamuk toplamaya gelen çocuklar on gün sonra okullarına gidebilecek. İlk ders zili 4+4+4 tartışmaları altında Pazartesi günü çaldı. Milyonlarca öğrenc

Onlar için okul zili hala çalmadı
Paylaş
Cumali Akkaş

İşsizlik nedeniyle Maraş’ın Çağlayancedid ilçesinden Adana’ya pamuk toplamaya gelen tarım işçilerinin çocukları gibi. Aile bütçesine katkı sunmak için Çukurova’nın sarı sıcağının altında pamuk toplayan çocuklar, okullarına daha sonra başlayacak. Okul telaşı birçok öğrenci için günler için başladı. Kıyafet, defterler, defter kaplarının rengi, etiketlerin üstlerindeki karakterlere varıncaya kadar her şey seçildi.  Adana’da pamuk toplayan çocuklar ise pamuk toplama telaşı içindeler. Kamyon sırtında geçen yolculuğun ardından çadırda geçirilen günler ve her gün toplanması gereken pamuklar. Ve aile bütçesine yapılacak katkı.

AÇ KALMAMAK İÇİN HERKES ÇALIŞIYOR

Okulların açıldığı ilk gün Adana’da bulunan pamuk tarlalarında onlarca çocuk pamuk toplamaya devam ediyor. Onlar için okul zili hala çalmadı. Onların zili çavuşun iş başı sözü. Ailelerine katkı sunmak için tarlalarda çalışan çocuklar, okullarına başlayacak ama diğer arkadaşlarına göre biraz daha gecikmeli. Birçoğu Maraş’tan gelecek aracı bekliyorlar. O gelince Maraş’a gidecekler ve okullarına başlayacaklar. Aracın gelmesi 10 günü bulur diyor çocuklar. Aileler ise sıkkın. Çocuklarının okullarına devam etmelerini onlar da istiyor. Ama kışın aç kalmamak için ailede sağlığı elveren herkesin çalışması gerektiğini belirtiyorlar.

‘ARABANIN GELMESİNİ BEKLİYORUM’

Döne, ders zili ile birlikte okula başlayamayıp pamuk toplayan onlarca çocuktan sadece bir tanesi. Babası, ablası ve diğer aile fertleri ile birlikte yaklaşık bir ay önce kamyon sırtında Çukurova’ya pamuk toplamaya gelmiş. 13 yaşında iki yıldır pamuk toplamaya geliyor. Bu sene altıncı sınıfa gidecek olan Döne, okul zili çalmadan pamuk tarlasına gelmiş. Bir aydır tarlada pamuk toplayan Döne, “Arabanın gelmesini bekliyorum. Gelince Maraş’a gidip okula başlayacağım” diyor. Henüz okulu için alışveriş yapmayan Döne, pamuk tarlasından kazandığı ile okul ihtiyaçlarını karşılayacak. (AdanaEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oğlum işkence ve tecavüz yüzünden intihar etti

SONRAKİ HABER

İnşaat halindeki okulda eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...