05 Kasım 2018 13:27

KHK ile ihraçlar için meclis’e ‘kanun teklifi’ için ortak çağrı

Diyarbakır'da kurumlar, KHK ile ihraç edilen hekimlerin özel hastanelerde dahi çalışmasını engelleyen tasarının geri çekilmesini istedi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KHK’lerin sebep olduğu çalışma hakkı ihlalinin kalıcılaştırılmasının hukuksuz olduğunu açıklayan Diyarbakır Barosu, HAK İnisiyatifi, İHD ve TİHV, yasa teklifinin geri çekilmesi için hükümete ve meclisteki milletvekillerine çağrıda bulundu.

Diyarbakır Barosu, HAK İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, “Sağlıkta Şiddet Yasası” diye Meclis’e sunulan kanun teklifine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İktidar vekilleri tarafından Meclise sunulan teklifin ağır bir ihlal içerdiği belirtilen açıklamada, teklifle bugüne kadar KHK ile ihraç edilen yahut güvenlik soruşturması engeliyle karşı karşıya bırakılan hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde çalışmasının önü kapatılmak istendiği hatırlatıldı. KHK yoluyla ihraçların; sağlıklı ve şeffaf bir hukuki süreç işletilmediği için hukuki olmadığına dikkat çekilen açıklamada, bir mesleğe başlayacaklar için OHAL’de uygulanan ve bugün rutin hale getirilen güvenlik soruşturmalarının adalet ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

‘HUKUKİ VE MEŞRU DEĞİL’

Ağır ihlalin mağduru olan hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde çalışmalarının önünü kapatılmasının, bu insanları sosyal ölüme terk etmek demek olduğu dile getirilen açıklamada “Sağlıklı bir yargısal sürece dayanmayan ihraçlara karşı hukuk yolunun mümkün olduğunca ağır işlemesi, bu insanların çoğunun pasaportlarının iptal edilmiş olması, şimdi de hastanelerin neredeyse hiçbirinde çalışmalarına izin verilmemesi anayasa ve uluslararası yasalara açıkça aykırıdır. Eğer ortada bir suç varsa dahi bunun cezasının sınırları olmalıdır. Çoğunun hakkında soruşturma dahi açılmamış hekimlerin birden fazla cezaya ömür boyu çarptırılıyor olması yasal olsa bile hukuki değildir, meşru değildir” denildi.

KURUMLARDAN ÇAĞRI

OHAL devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “ihraç edilen hekimler ve sağlık çalışanlarının özel sektörde çalışmalarının önünde engel olmadığını” açıkladığı hatırlatılan açıklamada, bugün iktidar eliyle OHAL döneminde uygulanmayan çok ağır bir cezalandırmanın yasallaştırılmaya çalışıldığı vurgulandı. Ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bizler, Diyarbakır’da hak mücadelesi yürüten kurumlar olarak; bu yasa teklifinin sağlıkçıları medeni ölüme mahkûm edecek çok ağır bir cezalandırma olduğunu düşünüyor ve bu yanlış yoldan dönülmesi için hükümete ve meclisteki milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Hekimlerin kayıt dışı çalışmasına sebep olacak bu teklifin sağlık hakkına da zarar vereceğini öngörüyoruz. Hakların sistematik olarak ihlal edildiği bu politikanın terk edilmesi, bütün iş ve işleyişlerin adalet ölçüsüne ve hukuka uygun olarak yürütülmesi, birlikte yaşamı ortadan kaldıracak politikalar yerine uzlaşı ve birlikteliği güçlendirecek bir siyaset yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana'daki HDK davasında tüm sanıklar beraat etti

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi’nin yaşamı kitaplaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...