05 Kasım 2018 12:01

Kemalpaşa’da bakanlıktan imar planı oyunu

Kemalpaşa’da bakanlık ile belediye, halkın kentsel dönüşüm planlarına karşı açtığı davayı düşürmek için imar planı oyunu oynuyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Bakanlar Kurulu kararıyla 2015 yılında ‘afet riski altındaki alan’ olarak ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin Soğukpınar ve Atatürk mahalleleriyle ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı geçtiğimiz hafta bir kez daha askıya çıktı. AKP’li Kemalpaşa Belediyesi ile eliyle yürütülen kentsel dönüşümde amaçlanan, halkın daha önce askıya çıkan planlara karşı açtığı davayı etkisiz hale getirmek ve halkı hukuki süreçten soğutmak. Bakanlık daha önce Karabağlar’daki kentsel dönüşüm bölgesinde aynı süreci uygulamış, aynı planları ufak değişikliklerle dört kez askıya çıkarmıştı. 

BİR KEZ DAHA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

Planlarda ise önemli bir değişiklik yok. Plan notlarındaki özel eğitim tesis alanlarına ve yeşil alan yoğunluğu ile ilgili maddelerde değişiklik yapılmış. Hafta sonu yapılan halk toplantısında Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer bilgilendirme yaptı. Mahalleliler, yeni planlara karşı da itiraz etme kararı aldı. Toplanacak dilekçeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilerek iptali istenecek, kabul edilmezse bir kez yürütmeyi iptal davası açılacak. 

‘SEÇİM ÖNCESİ ZAMAN KAZANMA’

Evrensel’e açıklamada bulunan Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Derneği Yavuz Artuğ, hem bakanlığın hem de belediyenin yaklaşan yerel seçimlere yönelik bir hesabı olduğunu ifade etti. AKP, seçimlerde ilçeyi kaybetse de bakanlığın kentsel dönüşüm projesini yürütme konusunda planları olduğunu dile getiren Artuğ, belediyenin de seçim öncesi zaman kazanmaya çalıştığını belirtti.  Planlarda sadece ‘rötuş’ olduğunu söyleyen Artuğ “Aynı planı tekrar uygulamaya sokmuşlar. Planlar, dönüşümün geliri yüksek kişilere yönelik olduğunu ortaya koyuyor ve plan notunda hak sahipleri ile herhangi bir açıklama da bulunmuyor. Bakanlık yüksek binalara yapmayacağız diyor. Peki 12 kat düşük mü? Kentsel dönüşüm böyle olmak zorunda mı? Halk kabul etmiyorsa, kentsel dönüşüm dayatması olmamalı.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Artos Dağı’nda yoğun mesai

SONRAKİ HABER

Doğruluk Kontrolü Zirvesi Antalya'da gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...