18 Eylül 2012 17:45

Öğretmene ücretsiz izin dayatması

2012- 2013 Eğitim ve Öğretim Yılının başlamasıyla birlikte 4+4+4 eğitim sisteminin yarattığı mağduriyetler ve sorunlar iyice görünür hale geldi. Yaşanan bu sorunların etkilediği kesimler ise öğretmen ve öğrenciler. Binlerce öğretmen norm kadro fazlalığı nedeniyle açık durumuna düştü. Norm kadro fazlası olması nedeniyle

Öğretmene ücretsiz izin dayatması
Paylaş
Bülent Kepenk

BİRÇOK ÖĞRETMEN OKULA BAŞLADIĞI GÜN ÖĞRENDİ

Yaz tatilinin ardından okuluna dönüp okulların açıldığı gün ders başı yapmak isteyen öğretmenlerin birçoğu norm kadro fazlası oldukları gerekçesiyle kendilerine herhangi bir seçme şansı bırakılmadan başka okullara gönderildiler. Bir günde yapılan bu değişiklik özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde insanların bütün yaşamlarının alt üst olması anlamına geliyor. Eğitimde sürekliliğin esas olduğu düşünülürse bundan öğrenciler de olumsuz etkileniyor.

BİR ÖĞRETMEN 5 AYRI BRANŞTA DERSE GİRİYOR

Öğretmenlerini okulda tutmak için çaba gösteren idarelerin çabaları da sorunu çözmüyor. Bazı okul idarecileri norm kadro fazlası öğretmenini okuldan göndermemek için boş olan derslere ücretli öğretmen çağırmak yerine bu öğretmenlerin girmesini sağlıyor. Bu uygulama sonunda bir öğretmen 5 ayrı branşta derse girmek zorunda kalıyor. Zaten 60-70 kişiye ulaşmış sınıflarda bu kadar farklı derslere giren öğretmenlerin öğrencilerine ne kadar faydalı olabilecekleri ise tartışmalı.

Yine eş durumları tayinlerinden kaynaklı toplumdaki tepkiyi azaltmak isteyen hükümet tayin olmak isteyen öğretmen eğer branş öğretmeniyse yan alanındaki branşa eğer sınıf öğretmeniyse ise teknoloji tasarım ve zihinsel engelliler öğretmenliğine geçebileceklerini duyurdu. Kendi branşı dışında özellikle zihinsel engelli öğretmenliği gibi çok özel bir alanda görev yapan öğretmenin çocuklara ne kadar faydalı olabileceği de soru işareti olarak ortada duruyor. (İstanbul/EVRENSEL)


NORM KADRO MAĞDURİYETLERİ ARTTI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen Dönem Sözcüsü 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu 4+4+4 nedeniyle norm kadro mağduriyetlerinin inanılmaz derecede artış gösterdiğini belirterek “Okulun açıldığı gün bir öğretmene norm kadro fazlası olduğunun söylenip başka okullara gönderilmesi hükümetin eğitim ne kadar önemsediğinin ve “planlı” çalıştığının göstergesidir” dedi. Hatta bazı idarecilerin norm kadro bahanesiyle okullarında istemedikleri öğretmenleri sürgün ettiklerini belirten Aydoğdu Pendik Esenyalı Namık Kemal İ.O bir öğretmenin norm kadro fazlası olmadığı halde başka bir okula sürüldüğünü dile getirdi.
İstanbul gibi öğretmen açığının bulunduğu bir ilde norm kadro fazlası olmasının imkansız olduğunu vurgulayan Aydoğdu buradaki sıkıntının hükümetin kendi politikalarını hayata geçirmek için pervasızca, plansız programsız attığı adımlar ve az adamla çok iş yapmak isteyen piyasa mantığından kaynaklandığını  belirtti.Bu konuda sıkıntı yaşayan tüm öğretmenlerin hukuki anlamda her türlü desteği vereceklerini söyleyen Aydoğdu 4+4+4 ün yarattığı tüm mağduriyetlere karşı toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. 

ÖNCEKİ HABER

Bu fotoğraf 90’lardan değil, 2012’den

SONRAKİ HABER

Bursa Fotofest’te Türklük vurgusu ve sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...