05 Kasım 2018 07:27
Son Güncellenme Tarihi: 05 Kasım 2018 17:21

ABD'de Kongre ara seçimleri yarın yapılacak

ABD’de yarın yapılacak Kongre ara seçimlerinde 100 sandalyeli Senato'nun 35'i, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı değişecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD'de son yılların en kritik ara seçimleri olarak gösterilen Kongre ara seçimleri için halk yarın sandık başına gidecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği günden bu yana giderek artan iç siyasi tartışmalar, yarın yapılacak ara seçimleri daha da önemli hale getirdi.

Amerikalıların sandıklara daha fazla gittiği ve birçok uzmanın ‘son dönemin en önemli ara seçimi’ değerlendirmesini yaptığı 6 Kasım seçimleri, ülke gündemindeki tartışmaların bir numaralı ismi ABD Başkanı Trump için de adeta bir referandum olacak.

Yarın yapılacak Kongre ara seçimleri öncesindeki erken oy kullanma sürecinde en az 34 milyon seçmen oy verdi. ABD'deki erken oy kullanma sürecini takip eden Florida Üniversitesinin "Seçim Projesi" adlı birimi tarafından yapılan açıklamada, önceki ara seçimlere kıyasla sandığa gitme oranının arttığı belirlendi.

Üniversitenin açıklamasında, şu ana kadar kullanılan oyların yüzde 42'sinin Demokrat, yüzde 36'sının ise Cumhuriyetçilere oy verdiğinin tahmin edildiği belirtildi.

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki 435 üyenin tamamının değişeceği seçimlerde Demokratlar, bir adım önde gözüküyor. 100 sandalyeli Senato'da ise Cumhuriyetçiler bu seçimlerde de üstünlüklerini korumaya yakın.

TEMSİLCİLER MECLİSİ ANKETLERİNDE DEMOKRATLAR ÖNDE

Mevcut durumda Temsilciler Meclisi'nde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekil görev yaparken, 5 koltuk ise farklı sebeplerle boş bulunuyor.

ABD'de yayın yapan ‘Real Clear Politics’ adlı siyasi analiz sitesinde yer alan son anketlere göre, Temsilciler Meclisi'nde Demokratların en az 202, Cumhuriyetçilerin ise en az 195 sandalyeyi garantilediği tahmin ediliyor. 38 sandalye için ise kıyasıya yarış sürüyor.

Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirecek Demokratlar, 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump'ın işini bir hayli zorlaştırabilir.

SENATO'DA CUMHURİYETÇİLER GÜÇLÜ

100 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 sandalyesi bulunurken, son anketlere göre Cumhuriyetçiler 50, Demokratlar ise 44 sandalyeyi kazanmaya çok yakın gözüküyor. 6 sandalye içinse iki parti adayları arasındaki kıyasıya rekabet sürüyor. Bu göstergeler ise Senato'da Cumhuriyetçilerin ağırlıklarını koruyacağı anlamına geliyor.

Hem Senato'yu hem de Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetçilerin kazanması halinde ise Trump'ın ciddi şekilde rahatlayacağı ve 2020 seçimlerine daha güçlü gireceği vurgulanıyor.

EKONOMİ, SINIR GÜVENLİĞİ VE MÜLTECİLER

Son sayımlara göre erken oy verme süresini değerlendirip oy veren Amerikalıların sayısı 30 milyonu geçti. Uzmanlar bu sayının, 2014 yılındaki ara seçimlerde kullanılan toplam oy sayısının çok üstünde olduğuna dikkati çekiyor.

Kamuoyunda bu durum, Amerikan halkının ‘kutuplaşmasının’ ve Trump'ın yanında olanlar ile karşısında olanlar şeklinde kabaca ikiye bölünmesinin sandığa yansıması olarak görülüyor.

Bu süreçte ülkedeki iyileşen ekonomik göstergeler, ABD-Meksika sınırıyla ilgili güvenlik tartışmaları ve son olarak sınıra yürüyen mülteci konvoyu ile ilgili farklı yaklaşımların Cumhuriyetçilerle Demokratları bir hayli politize ettiğine dikkat çekiliyor.

Bu faktörlere ilaveten Trump'ın Yüksek Mahkeme adayı Brett Kavanaugh'un Senato'daki oylama sürecinin Cumhuriyetçilere yaradığı ve Trump'ın muhafazakar seçmen kitlesini Kavanaugh üzerinden yeniden harekete geçirdiği ifade ediliyor.

VALİLİK VE EYALET MECLİSİ SEÇİMLERİ

Öte yandan Kongre kadar olmasa da Amerikalıların günlük hayatını belki daha da fazla ilgilendiren valilik seçimleri de ülke gündemindeki tartışmalarda yerini koruyor.

36 eyalette yapılacak valilik seçimlerinde şu ana kadarki anketlerde Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar ise 10 eyalette önde gözüküyor. 9 eyalette ise yarışın yakın seyrettiği belirtiliyor.

Özellikle Florida, Michigan, Iowa ve Ohio gibi eyaletlerdeki valilik seçimlerinin sonuçları merakla bekleniyor.

Mevcut valiliklerin 33'ünü elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin bu alanda Demokratlara karşı ezici bir üstünlüğü bulunuyor.

Yarınki ara seçimlerde Müslüman adayların sayısının da önceki dönemlere göre ciddi artış gösterdiği ve 2000 yılından sonraki en yüksek seviyesine ulaşıldığı ifade ediliyor.

JETPAC (Adalet Eğitim Teknolojisi Siyasi Savunuculuk Merkezi), 110 civarında Amerikalı Müslümanın ülke genelindeki çeşitli Kongre, eyalet, yerel ve federal pozisyonlarda aday olduğunu açıkladı.

JETPAC, bu adaylardan 5'inin Temsilciler Meclisi, 7'sinin parti il başkanlığı, 14'ünün eyalet meclisi, 11'inin belediye, 2'sinin yargı ve son olarak Temsilciler Meclisi üyesi olan Keith Ellison'un ise Minnesota eyaleti Başsavcılığı için yarıştığını kaydetti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm

SONRAKİ HABER

AKP'li Trabzon belediyesi mezardaki ölülere borç çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...