04 Kasım 2018 17:54

Tekman Tarihi kitabı okurla buluştu

Yazar Cüneyt Demir’in, Erzurum’un Tekman ilçesi ve köylerinin tarihini anlatan kitabı 'Tekman Tarihi' Resse Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

Yazar Cüneyt Demir ve yayınlanan Tekman Tarihi adlı kitabı.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Yazar Cüneyt Demir’in “Tekman Tarihi” adlı kitabı Resse Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Erzurum’a bağlı Tekman ilçesi ve köylerinin tarihiyle ilgili ilk kitap olma özelliğini taşıyan kitabı yazma nedenini Demir “Kürt coğrafyasında tarih hep sübjektif yazılmıştır. Egemen sınıf burada yaşayan halkın kimlik ve kültürel dokusunu bakmaksızın kendi anlayışına göre tarihi yazmaya çalışmıştır. Zaten bu anlamda çok ciddi bir kaynakta yoktur. Varolan kaynaklar ise genellikle çarpıtılarak yazılmıştır. Bölgede hiç bir arkeolojik  kazı yapılmamıştır bugüne kadar... Tatosyan (Tekman) tarihi yazılı bir kaynak bırakmaktı. Daha önce hiç bir yazılı kaynağı olmayan ve yaklaşık 120 bin nüfuslu bir ilçenin böylesi tarihi bir eseri hak ettiğini düşündüğüm için, bu kitabı yazmaya yeğledim” sözleriyle açıkladı.

İKİ BUÇUK YILDA HAZIRLADI

Kitabın araştırma aşmasında 505 kişiyle birebir görüştüğünü anlatan Demir, “Kitabı yazma aşamasında toplumun böyle tarihi bir kitaba ihtiyaç duyduğunu düşünmüştüm nitekim kitap yazma aşamadan çok ciddi bir ilgi gördüm. Osmanlı arşivlerine baktım ve ayrıca Ermeni kaynaklarına bakarak öyle yazdım Tatosyan’da şu anda yaşayan halkın tarihi ilçede zaten çok eskilere dayanmıyor sanırım  yaklaşık 180-200 yıldır bu bölgeye yerleşmişler” ifadesini kullandı.

Kitabı bir buçuk yıllı aşkın bir sürede hazırladığı bilgisini veren Demir, “Tatosyan ilçenin eski ismidir Ermenice’de (baba taraftarı) demektir. Daha önce bir çok bölge olduğu gibi Tekman’da da Ermeniler yaşamışlardır malum halk arasında 93 harbi diye bilinen 1878 yılında  başlayan ve 1920 de son eren  savaşında  sonra Ermeniler bu bölgeyi terk etmişler. Bu konuda (93 Harbi Hüzni Çavuş) o dönemi genişçe anlatan bir  kitabı yazmaya başladım” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Otomotiv sektörü yüzde 32.6 daraldı

SONRAKİ HABER

Milyonerlerin mevduatı 1.2 trilyon liraya dayandı: ‘Milyonlar’ faizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...