04 Kasım 2018 16:06

AİHM, tutuklu eski vekiller için karar aşamasında

HDP eski eş başkanları Demirtaş, Yüksekdağ ve 7 milletvekili için AİHM’ye yapılan başvurular yakın zamanda karara bağlanacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Avukat Reyhan Yalçındağ, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve 7 milletvekili için AİHM’ye 5 başlık altında yaptıkları başvurunun yakın zamanda karara bağlanacağını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında bulunduğu 11 milletvekillinin, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınması ve tutuklanmasının üzerinden 2 yıl geçti. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili gözaltına alındı, bu isimlerden 9’u tutuklandı. Aradan geçen 2 yılın ardından tutuklu milletvekillerin dosyalarını takip eden Av. Reyhan Yalçındağ, 4 Kasım 2016’da dokunulmazlıkların kaldırılması ve milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin süreci değerlendirdi.

5 BAŞLIKTA BAŞVURU YAPILDI

İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvuruda bulunduklarını kaydeden Avukat Yalçındağ, AİHM’e Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Düşünce ve ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10. maddesi, “Toplantı ve örgütlenme özgürlüğünü” düzenleyen 11 maddesi, “Özgürlük ve güvenlik hakkını” düzenleyen 5. maddesi, “Seçme ve seçilme hakkını” düzenleyen ek 1 nolu protokolün 3. Maddesi ile yapılanların siyasi saikler yapılması nedeniyle sözleşmenin 18. maddesine göre başvuru yaptıklarını söyledi.

Tazminat ve tahliye talebiyle yaptıkları başvurularda, Türkiye’den savunma istendiğini, Türkiye’nin savunmasını AİHM’e gönderdiğini dile getiren Yalçındağ, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP eski milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, İdris Baluken, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel dosyalarında AİHM’in kısa zamanda kararını açıklamasını beklediklerini kaydetti.

‘YARGISALLAŞAN BİR SİYASET VAR’

Tutuklamaların üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatan Yalçındağ, HDP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi ve tutuklanmalarını, “İktidar karşısında muhalefet istemedi ve 4 Kasım gerçekleşti. Siyasileşen bir yargı değil, yargısallaşan bir siyaset var” dedi.

Tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının “Tek suçunun düşüncelerini ifade etme suretiyle yaymak” olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, “Bütün bu dosyalarda müvekkillerimizle şiddetin en ufak bir ilgisi alakası kurulamamış. Yargı dışında çok daha önemli bir şey var ki o da basın. Şu anda müvekkillerimizin nasıl bir engizisyonvari bir şekilde yargılanıp, etiketlenip, kriminalize edilip, tutuklandıkları ve cezalandırıldıklarına dair, bu ülkedeki yurttaşların hafızalarına başka bir şey nakledilmeye çalışılıyor”  ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kars'ta köylüler yeni yerleşim yeri tamamlanmadan göç ettirildiler

SONRAKİ HABER

Hollanda’da AB’nin göç politikaları protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...