04 Kasım 2018 13:16

'Üçüncü göz olmadan barış süreçleri yürümez'

Barış Vakfı, İstanbul’da 'Çatışma Çözümünde Uluslararası STK Çalıştayı' düzenledi.

Fotoğraf: Barış Vakfı

Paylaş

‘Çatışma Çözümünde Uluslararası STK Çalıştayı’nda barış süreçlerinde diyaloğun önemine dikkat çekildi. Deneyimlerin aktarıldığı çalıştayda geçmişle yüzleşmenin önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Barış Vakfı, dün İstanbul’da “Çatışma Çözümünde Uluslararası STK Çalıştayı” düzenledi. Cumartesi günü gerçekleşen çatıştayda İrlanda, İspanya, Kolombiya ve Filipinler’de STK’lerin çözüm süreçlerindeki rollerini tartışıldı. Çalıştayda konuşan Barcelona Çatışma Çözümü ve Barış İnşası Programı’nda görev alan araştırmacı Ana Villellas, üçüncü göz olmadan barış süreçlerinin yürüyemeyeceğine dikkat çekti.

Çalıştayın açılış konuşmasını Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz yaptı. Tahmaz, zor zamanda barış fikrini savunmak ve unutturmamak gerektiğinin altını çizerek, “Bunun için çaba sarf etmemizin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Yeni bir yol bulmak zorundayız ve bunun için de konuşmak zorundayız” diye konuştu.

‘EN ÖNEMLİ ŞEY DİYALOG’

Moderatörlüğünü Vahap Coşkun’un yaptığı ilk oturumda İrlanda Demokratik Gelişim Enstitüsü’nde iletişim ve politika Derek Mooney, Kolombiya İnsan Hakları Derneği’nde çalışma yürüten Antropolog Luz Piedad Caicedo konuşmacı olarak yer aldı.

Oturumda ilk olarak konuşan Mooney, İrlanda’da yaşanan çatışma süreci ve barış inşası pratiklerini anlattı. Deneyimleri aktarmanın son derece önemli olduğunu dile getiren Mooney, yaşanan çatışma süreçlerinde en önemli şeyin diyalog olduğunu söyledi. Mooney’in ardından Luz Piedad Caicedo söz aldı. Caicedo, 2017 senesinde hükümetin açıkladığı rakama göre Kolombiya’da 8 milyon 400 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Kolombiya’da FARC ile imzalanan barış sürecinde kadınların aktif olarak yer aldığına dikkat çeken Caicedo, “Sivil toplumda kadınlar da çok önemli rol oynadılar. Kadınlar ve STK’ların baskısıyla 1999 yılında her iki taraf arasında konuşmalar başladı. 2002 yılında kadınlar yeniden çabalara girişti. Tarafların müzakere masasından ayrılmamasında etkili oldular” dedi.

ÜÇÜNCÜ GÖZ OLMADAN BARIŞ SÜREÇLERİ YÜRÜMEZ

Çalıştayın ikinci oturumu Prof. Ayşe Soysal’ın moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda, Barcelona Çatışma Çözümü ve Barış İnşası Programı’nda görev alan araştırmacı Ana Villellas konuşma yaptı.Villellas, barış süreçlerine dair 43 müzakere süreci izlediğini belirterek, geçmişle yüzleşmenin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Yaşanan müzakere süreçlerinde hep üçüncü bir tarafın yer aldığını belirten Villellas, üçüncü bir taraf olmadan barış süreçlerinin yürütülemediğini deneyimlediklerini söyledi. Villellas, “Çatışma 10 ila 50 yıl arası sürerken barış süreci ise daha uzun sürebiliyor. Bu da barışın önemi olsa gerek” dedi.

Barış süreçlerinde sivil toplum örgütlerinin katkısına vurgu yapan Villellas, “Barışın inşası süreçleri, barış masasından ibaret değil, genellikle iki tarafın isteklerine bağlı. Çatışmaların çözümü hükümetin kabulüne, isteklere bağlı. Böyle olunca STÖ’lerin rolü destekleyici oluyor” diye konuştu.

Filipinler’deki barış sürecinde gözlemci heyette yer alan İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç deneyimlerini aktardı. Oruç ardından konuşan Barış Vakfı Kurucusu Cuma Çiçek ise, Türkiye’deki STK’lerin yaptığı çalışmalara ilişkin hazırladığı rapora ilişkin sunum yaptı. Çiçek, barışın toplumsallaşabilmesinin önemine vurgu yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bazı şeyleri unutmamak için yazmak

SONRAKİ HABER

CHP’den Enerji Bakanına: 420 milyon TL nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...