04 Kasım 2018 11:10

Ressam Yusuf Katipoğlu, yaşamını yitirdi

Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin kurucusu Ressam Yusuf Katipoğlu, kanser tedavisi gördüğü hastanede 77 yaşında yaşamını yitirdi.

Yusuf Katipoğlu ile eşi Ursula Katipoğlu

Paylaş

Ressam Yusuf Katipoğlu, kanser tedavisi gördüğü Başkent Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Akciğer kanseri ile mücadele eden 77 yaşındaki Katipoğlu, 5 gün önce yoğun bakıma alınmıştı.

Usta ressamın cenazesi, yarın Kuzguncuk Camisinde öğle namazına müteakip düzenlenecek törenin ardından doğup büyüdüğü Trabzon'a gönderilecek. Trabzon'da salı günü İskenderpaşa Camisinde öğle namazına müteakip düzenlenecek törenin ardından Katipoğlu'nun cenazesi Trabzon Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

YUSUF KATİPOĞLU KİMDİR?

1941 yılında Trabzon’da doğan Yusuf Katipoğlu, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden 1968 yılında mezun oldu. Resim çalışmalarını bir süre eğitim kurumlarındaki görevleri ile sürdürdü. 1971-1980 arasında resim öğretmenliği yaptı.

1975’te Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni kurdu. 1978’e kadar Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi'nin yöneticiliğini üstlendi. Devlet Resim Sergisi dahil yurtiçi ve yurt dışında pek çok sergiye katıldı.

Ressam Ursula Katipoğlu ile evli olan sanatçı, 1981 yılında eğitim kurumlarındaki görevlerini bırakarak Kuzguncuk’a yerleşti ve çalışmalarını buradaki atölyesinde sürdürdü.

Katipoğlu, 1975-2000 yılları arasında yurt içi ve yurt dışında 30'dan fazla sergi açtı.

EŞİ URSULA İLE TANIŞMASI

Ressam Gülseren Südor, Evrensel'de kaleme aldığı yazıda Yusuf Katipoğlu ile Ursula Katipoğlu'nun tanışma öyküsünü şu sözlerle aktarmıştı:

"38 yıl önce Trabzon’a iki İsviçreli turist kız kardeş gelir. Karşılarına bildikleri üç dilden anlayan kimse çıkmaz. Bu durumu çözmeye çalışanlar; çareyi has Trabzonlu; güzel sanatlar akademisi mezunu, ressam Yusuf Katipoğlu’na müracaat etmekte bulurlar. 'Hocam, dillerinden anlamadığımız iki turist kız var. Sen okumuş bir adamsın ve her dilden anlarsın!' diyerek çağırdıkları Yusuf’un gelecekteki yaşam çizgisinin İsviçreli Ursula ile kesişmesine vesile olurlar.

Yusuf’un her dilden nasıl anladığını soracak olursanız, cevabı onu tanıyan herkesin bildiği gibi, pandomim ve teatral yeteneğiyle ilgilidir. Karadeniz’in dalgaları kadar hareketli, coşkulu ve taklitçi Yusuf’a karşın; Ursula, doğup büyüdüğü köyün karlı dağlarının, sessiz, dinginliğini almıştır. Her ikisinin yaşam birlikteliğindeki dengeyi de işte bu olgular sağlar." (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Patrona OSB'lerde daha çok bedelsiz arsa

SONRAKİ HABER

HDP’li seçilmişlere yönelik operasyonun yıl dönümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...