04 Kasım 2018 11:23

Patrona OSB'lerde daha çok bedelsiz arsa

Yeni uygulamayla 4. kademe gelişmiş ilçelerde bulunan OSB arazileri de artık bedelsiz tahsis edilecek. 2. ve 3. kademe için ise indirim geldi.

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi - Adana | Fotoğraf: İsmihan Özgüven/AA

Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklanan ‘Organize sanayi bölgelerinde (OSB) bedelsiz arsa tahsisi’ uygulamasıyla, OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamı genişletildi. OSB’lerde tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi uygulamaları, ilk olarak 2004-2010 yıllarında başladı. Ardından 2011-2017’de devam eden uygulamayla, OSB’lerde yaklaşık 5 bin parsel patronlara tahsis edildi.

Geçen yıl ilgili kanunda yapılan düzenlemedeki, “Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki OSB’lerde yer alan parseller tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilir, buna ilişkin uygulamanın süresi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir” hükmü gereğince, haziran ayından itibaren 3 yıl boyunca bu kapsamda OSB’lerde tahsis yapılmasına imkan sağlanmıştı. Söz konusu kararda değişiklik yapıldı.

BEDELSİZ ARAZİ VE İNDİRİM ORANLARI ARTIRILDI

Bakan Varank’ın, açıkladığı 16 maddelik ‘destek ve önlem paketi’nde yer alan, “OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi” uygulamasının, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlamasıyla, 4. kademe gelişmiş ilçelerde bulunan OSB arazileri de bedelsiz tahsis edilecek. Ayrıca 5 ve 6. kademede bulunan ilçelerde mevcut “bedelsiz arsa” uygulamasına devam edilecek. Öte yandan 2. ve 3. kademe gelişmiş ilçelerdeki OSB’lerde uygulanan indirim oranları da artırıldı. Daha önce yüzde 40 indirim oranına sahip 2. kademe ilçeler yüzde 60’a, yüzde 60 indirim oranına sahip 3. kademe ilçelerde ise yüzde 80’e çıkarıldı.

BEDELSİZ ARSA TAHSİSİ ŞARTLARI

Bakanlık kredisi kullanan OSB’lerin mülkiyetinde bulunan tahsis edilmemiş parseller, bölgelerin müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, bedeli bakanlıkça OSB’ye verilen kredilerden mahsup edilmek üzere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek. Parsel tahsisinde, gerçek veya tüzel kişiler arasında öncelik sırası, yatırım tutarı, istihdam, ihracat ve yüksek teknoloji gibi faktörlere göre yönetim kurulunca belirlenecek. Parsel tahsisi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin, 5 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 10 kişilik, 5 bin metrekareden büyük 10 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 20 kişilik, 10 bin metrekareden büyük 20 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 30 kişilik ve 20 bin metrekareden büyük parseller için en az 50 kişilik istihdam taahhüt etmesi gerekecek. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Balkanlardan Almanya’ya iş gücü göçü

SONRAKİ HABER

Ressam Yusuf Katipoğlu, yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa