04 Kasım 2018 07:54

ATK’den yargılamayı değiştirebilecek rapor

Gazi Mahallesi'nde polis kurşunuyla ölen 2 gencin dosyasında adli tıp kurumunun raporu davanın seyrini değiştirebilir.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazi Mahallesi'nde polislerin açtığı ateş sonucu 2 gencin hayatını kaybettiği araçtan yaralı kurtulan Ramazan Altürk hakkında adli tıp kurumu’nca (ATK) hazırlanan raporda, aldığı yaraların “yaşamını tehlikeye sokar nitelikte” olduğu kaydedildi. Bu rapor doğrultusunda sanık polisler hakkında “Bilinçli taksirle” açılan dava, “Olası kastla öldürme” suçlamasına dönüşebilir.

İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi'nde 14 Nisan akşamı polisin açtığı ateş açtığı bir araç içerisindeki Barış Kerem (17) ve Oğuzhan Erkul (17), sıkılan kurşunların hedefi olup yaşamlarını yitirdi. Aynı araçta bulunan Demirhan Erkul, Birkan Yüksel ve Ramazan Altürk ise, olaydan yaralı kurtuldu.

MA'nın haberine göre olaydan yaralı kurutulan Ramazan Altürk’e ilişkin muayene olduğu Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı 2. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan sağlık raporu, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılamanın seyrini değiştirebilecek nitelikte. Olaydan sonra sanık 4 polis hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İDDİANAMEDE MEŞRU MÜDAFAA DENİLMİŞTİ

Ancak iddianamede, polislerin öldürmek niyetiyle ateş açmadığı, kanun hükmünü yerine getirdikleri ve meşru savunma durumunda bulundukları öne sürülerek, TCK’nin 24/1. Maddesi’nin uygulanması istendi. Bu madde, “Kanun hükmünü yerine getirenlere ceza verilmez” diyor. Savcı, yargılama sonunda mahkumiyet verilecekse, TCK’nin 27. maddesi uyarınca, “cezada altıda birden, üçte bire kadar indirim” uygulanmasını talep etti. Yapılan bir ihbar üzerine takibe alınan gençlere dönük ihbarın “asılsız” olduğu ise, yargılama sürecinde dosyaya eklenen telsiz konuşma tutanağı ile ortaya çıktı. ATK Başkanlığı 2. İhtisas Kurulu tarafından Ramazan Altürk’ün durumuna ilişkin hazırlanan 20 Haziran 2018 tarihli raporda, daha önce Gaziosmanpaşa Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce 1 Kasım 2017 tarihinde hazırlanan raporun aksi yönünde tespitler yer aldı. 

ATK’DEN FARKLI RAPOR 

Gaziosmanpaşa Adli Tıp Şube Müdürlüğü, hazırladığı raporunda Altürk’e dair “yaralanmasının kişinin yaşamını tehlikeye sokmadığı” tespitlerine yer vermişti. ATK ise, yapılan muayene sonrası hazırladığı raporunda, Altürk’ün vücudundaki yaralanmaların “Kişinin yaşamını tehlikeye sokan nitelikte olduğu” tespitinde bulundu.

SUÇLAMA DEĞİŞEBİLİR

Bu rapor doğrultusunda sanık polisler hakkında “Bilinçli taksirle” açılan dava, “Olası kastla adam öldürme” suçlamasına dönüşebilir. Dava avukatı Meral Hanbayat, ATK'nin hazırladığı raporu, "Atış ve giriş-çıkışlar düşünüldüğünde öldürücü nitelikte olduğunu söylüyor. İlk raporun üstün körü bir şekilde hazırlandığı çok net. ‘Öldürmeye teşebbüs’ fiili olması gerekiyor. Orada yaralama kastı ile tartışabilirdi mahkeme. Bu rapor ile birlikte öldürücü bölgenin, hayati bölgenin hedef alındığı ve kişinin hayatını tehlikeye sokacak bir yaralanmanın olduğu açıklığa kavuşmuş oldu" sözleriyle değerlendirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gediz Nehri'nde toplu balık ölümü

SONRAKİ HABER

Şeker-İş: Özelleştirme çiftçiyi mağdur ediyor, pancar üretimi düşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...