04 Kasım 2018 04:59

Yeni Kaledonya halkı bağımsızlık için sandık başında

Yeni Kaledonyalılar Fransa’dan bağımsızlıklarını elde etmek için bugün sandık başına gitti.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Büyük Okyanus’un güneydoğusunda yer alan Yeni Kaledonya’da oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 174 bin seçmen, Fransa'dan bağımsızlık için düzenlen referanduma katılıyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre referandum çalışmaları esnasında ülkenin yerli halkı Kanaklar ve bağımsızlık yanlıları tarafından düzenlenen kampanyalarda ''sömürgeci otoritelerin prangalarından kurtulalım'' sloganı öne çıktı.

Öte yandan gözlemciler, referandum sonucunun Fransa’ya bağlı kalmak şeklinde çıkabileceğini belirtiyor.  

Referandum sonuçlarının hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Referandumda  bağımsızlık isteyenlerin kazanması durumunda 1977’de Cibuti ve 1980 yılında Vanuatu’dan sonra Yeni Kaledonya da Fransa’dan bağımsızlığını kazanmış olacak. Aksi neticede Fransa ile yapılan anlaşma uyarınca, Yeni Kaledonyalılar 2022'den önce yeni bir referanduma gidebilecek.

Fransa Parlamentosunda iki milletvekili ve iki senatör tarafından temsil edilen Yeni Kaledonya'ya mayıs ayında ziyaret gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın ‘‘Yeni Kaledonya olmadan daha az güzel’’ olacağını söylemişti.

Fransa’nın 1853 yılında ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946 yılına kadar sömürge bölgesi oldu, 2003 yılına kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer aldı. 2003 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olarak konumlandırıldı.

Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya'da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44’ünü oluşturuyor. Hükümet başkanlığını Philippe Germain’in yürüttüğü Yeni Kaledonya’da resmi dil Fransızca, başkent ise Noumea. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Gencebay: Sanatçı kesinlikle muhalif değildir

SONRAKİ HABER

Bakan Dönmez açıkladı: Elektriğe indirim yapılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...